Projekat učenika Srednje medicinske škole Tuzla: “Korupcija u zdravstvu u TK-a”

Preporučujemo

Učenice III razreda Srednje medicinske škole u Tuzli, Ajla Čokić i Admira Handžić, u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava, radile su projekta na temu “Korpupcija u zdravstvu u TK-a”.

Sadržaj i zaključke njihovog istraživanja na ovu temu prenosimo u cjelosti:

“Korupcija ili podmitljivost je u pravnom smislu kazneno djelo zlouporabe povjerenja ili dužnosti koju se obnaša u upravi, sudskoj vlasti, politici, školstvu, kulturi, umjetnosti.

Pod korupcijom u zdravstvu najčešće se podrazumijevaju korupcijske prakse u odnosu pacijenta i doktora, i to davanje mita u novcu za pružanje boljih medicinskih usluga.

Bosna I Hercegovina, za razliku od susjednih zemalja, nije napravila nikakav napredak u borbi protiv korupcije. U regionalnom izvještaju za istočnu Evropu i centralnu Aziju BiH je izdvojena kao jedna od zemalja s lošim rezultatima.

Jedan od prvih koraka koje je neophodno poduzeti jeste podizanje svijesti o korupciji i o njenim mnogim negativnim uticajima na naše zdravstvo i opće dobro, iako se korupcija, naravno, neće zaustaviti bitno je da građani imaju saznanje o svim negativnim stranama korupcije, koji naravno imaju negativan uticaj na njih i njihove voljene.

U anketama koje smo do sada radili u gradu Tuzla i rezultatima koje imamo možemo sa sigurnošću kazati, a i brojka od 85% govori da su građani svjesni da živimo u vremenu u kojem ako nemamo nekog da nam pogura neki termini ili zakazani pregled možda zaparavo i nemaš taj termin za svoj pregled. Poražavajući je samo podatak iz zdravstvenog sistema, sistema u kojem korupciji trebaju biti zatvorena vrata, koji govori da svaka druga porodilja daje mito i vrši korupciju Onda se postavlja jedno ozbiljno pitanje, zar porođaj i porođajne procedure nisu sasvim normalno građansko pravo, ono za što ne bi trebali dati pare ispod ruke? Zar doktoru ne možemo otići bez papirne kese i koverte? Mnoga pitanja, a još više odgovora koji se zaobilaze.

Prilikom izrade ovog projekta prva osoba sa kojom smo vodili razgovor bila je Ana Pejić članica Vijeća grada Tuzla. Predstavili smo joj naš plan i program te pakete osiguranja koji bi polazili od općeg do ostalih paketa.

Pored Ane Pejić razgovarali smo i sa savjetnikom direktora Zavoda za Zdravstveno Osiguranje gospodinom Miralemom Huremovićem. Prestavili smo mu također naše pakete osiguranja. Opći paket bi sadržavao usluge porodične medicine, a odnosio bi se na penzionere, nezaposlene i najniže situirane pacijenti.
 

Ostali paketi bi sadržavali i druge usluge poput stomatoloških, ginekoloških, dermatoloških te drugih usluga. Važno je naglasiti da bi opći paket bio osiguran od strane PDV-a dok bi drugi paketi bili samofinansirajući.Pored paketa koje smo predstavili vlastima smatramo da bi jedno od rješenja također moglo biti i ograničavanje na obavljanje posla u samo jednoj instituciji, bilo da je ona državna ili privatna, a ne u obje istovremeno.

Time bi dobili manje opterećeno osoblje koje bi ujedno bilo više posvećeno jednim pacijentima. A isti ti pacijenti bi poboljšanjem usluga u državnim institucijama bili spašeni troškova i odlaska u privante ambulante.

Nakon posjete gospodinu Miralemu, razgovarali smo i sa potparolom ZZZO TK gospodinom Riadom Kuralićem koji nam je kazao da je jako teško provesti ove promjene, ali poznato nam je da je svaki početak težak te se mi unatoč tome što trenutno nismo dobili podršku za ovaj projekat nećemo predati i bićemo uporni u tome da ovaj projekat ugleda svjetlost dana.

O korupciji razgovarali smo i sa dr. Šekibom Umihanić koji nam je malo ubliže objasnio mjere koje oni vode kada je u pitanju korupcija.

Sve ove promjene bi pomogle smanjiti korištenje korupcije u našem kantonu. Iako su ovi načini sposobni umanjiti korupciju na određeno vrijeme nisu je u mogućnosti potpuno ukloniti, tako da su ovo privremena rješenja.

No potpuno uklanjaje korupcije je jako težak zadatak koji zahtijeva radikalno mijenjanje našeg sistema.

Iako je Bosna I Hercegovina “demokratska” država, ne ispunjava većinu uslova koje treba da ispunjava jedna demokratka država.

Poštovanje demokratskih vrijednosti je zapravo jedini dugotrajni način za održavanje sistema bez korupcije.Tako da trebamo raditi na izgradnji demokratskog sistema u našoj državi, na što možemo uticat glasanjem za kanditade koji će poštovati i njegovati demokratske vrijednosti i omogućiti da Bosna i Hercegovina napreduje kao država.

Kroz ovaj naš projekat mi kao mlada populacija koja tek treba da krene u životne vode pokušavamo također da zadržimo mlade koji svakog dana sve više i više odlaze iz svoje zemlje te napuštaju roditeljsko krilo jer ovdje kako kažu nemaju posla a zapravo možda nisu podobni ili nisu u mogućnosti da plate svoje zapošljavanje u zdravstvenom sektoru.

Mi samo želimo biti građani koji će korupciji stati u kraj i želimo biti oni koji će početi taj kraj kako bi sebi ali i ostalim generacijama omogućili zdrav život. Smatramo da je naše rješenje izvodivo.Naravno da je potrebno vremena da bi ono zasjalo u punom sjaju,ali svaki početak je težak.Naš prijedlog podržavaju pacijenti, nekorumpirani građani, nekorumpirani medicinski radnici te prosvjetni radnici”, navedeno je u projektu.

Najnovije

spot_img