Pripreme za 11. juli u Potočarima: Novine za Marš mira

Preporučujemo

U Srebrenici je danas održana prva sjednica organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula u Potočarima, a na kojoj su izdefinisane određene aktivnosti za naredni period.

U Srebrenici je danas potvrđeno rukovodstvo Organizacionog odbora  i izabrani predsjednici Pododbora za organizovanje obilježavanja 11. jula, a uglavnom se radi o osobama koje su već obnašale tu funkciju. 

Ono što je novost je da se formira Fondacija za obilježavanje godišnjice genocida iz jula 1995. godine.

“Fondacija će biti glavni nosioc svih aktivnosti oko obilježavanja godišnjica genocida u budućnosti. Organizacioni odbor će djelovati u okviru  Fondacije koja je usko vezana za Memorijalni centar”- pojasnio je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula.

Ove godine bit će organizovana 29. kolektivna dženaza i 30. godišnjica genocida u Srebrenici kada će biti ukopani posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka u u julu 1995. godine.

“Zašto 29. dženaza i 30. godišnjica? Upravo smo od savjetodavne grupe  Memorijalnog centra dobili preporuke i zaključak da spojimo ove dvije godišnjice. Razlog je da 29., a posebno 30. godišnjica, iziskuje dosta rada i imat ćemo dosta aktivnosti jer 30. godišnjica zahtjeva da ovdje dovedemo sve relevantne ljude iz svijeta politike kao i druge”- izjavio je Fejzić.

Ove godine je 20 godina od prvog Marša mira te se očekuje uvođenje nekih novina.

“Imam neke ideje, ali trebam dogovoriti to sa Organizacionom odborom te ću kasnije upoznati javnost. Te novine planiram da ostanu dugotrajne, vječne. Novine se odnose na veliki broj stradalih, ali i na činjenicu da smo kao vojska uspjeli probiti obruč preko 100 km od Srebrenice do Nezuka”- kazao je Suljo Čakanović, predsjednik Podbora za Marš mira i preživjele te dodao da će će ove godine, stradanja Bošnjaka biti prikazano slikovitije.

U ime porodica ubijenih i nestalih, Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice danas je uputila poruku.

“Nama je jako bitno da se što više žrtava ukopa, posebno one identifikovane koje imaju ime i prezime i samo se čeka odluka porodica. Znaju to porodice i nešto čekaju. Porodice ne prihvataju da tijela nisu kompletirana. Nažalost, nikada nećemo ni dobiti kompletne. Nisam ih nija dobila, nije ni ovaj ni ona. Najvažnije je da to porodice prihvate”- poručuje Begović.

(RTV GD/Vijesti.ba)

Najnovije

spot_img