Od karcinoma grlića materice godišnje oboli oko 150 žena

Preporučujemo

U Federaciji BiH /FBiH/ od karcinoma grlića materice godišnje oboli oko 150 žena, a umre ih oko 60 – što nije zanemariv broj, saopšteno je iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Ključni uzročnik ovog karcinoma je humani papiloma virus /HPV/, dok je imunizacija protiv HPV-a ključna mjera za sprečavanje karcinoma grlića materice, ali i drugih karcinoma i genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovništva.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je na simpozijumu “Ujedinjeni za zdravlje – mjesec borbe protiv karcinoma grlića materice”, da je Ministarstvo na prioritetnu listu stavilo uvođenje preventivnih programa.

“Jedan od programa prevencije koji smo nedavno započeli je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. O učinkovitosti vakcinacije protiv HPV-a najbolje govori da će do otprilike 2033. godine Australija biti jedna od prvih zemalja koja će potpuno iskorijeniti karcinom grlića materice”, istakao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, vakcine koje se upotrebljavaju u FBiH su bezbjedne i provjerene, a upotrebljavaju se u cijelom svijetu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić rekao je da građane treba dodatno informisati, posebno kada je u riječ o imunizaciji koja je u FBiH dostupna, efikasna i besplatna.

Na simpozijumu u LJubuškom rečeno je da Zavod nabavlja izuzetno skupe vakcine protiv HPV-a, za obje doze sa razmakom od šest mjeseci, kao i da je program imunizacije protiv HPV-a u FBiH započeo je 2022. godine

Najnovije

spot_img