Predstavljen prvi interaktivni portal za bh. dijasporu

Preporučujemo

Prvi interaktivni portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine u vlasništvu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice pokrenut je u ponedjeljak u Sarajevu, a uspostavljen je u svrhu provedbe Politike o saradnji s iseljeništvom, odnosno unapređenja komunikacije i razmjene informacija između bh. iseljeništva i BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Portal (www.dijaspora.mhrr.gov.ba) je kreiran u okviru projekta “Dijaspora za razvoj”, koji je projekt Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) u BiH.

Na promociji interaktivnog web-portala za dijasporu iz BiH govorile su Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u BiH, i Nirvana Pištoljević, predsjednica Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS).

Borovac je kazala kako je od aprila prošle godine Ministarstvo poduzelo niz aktivnosti, a jedna od njih je pokretanje interaktivnog portala za saradnju sa bh. dijasporom.

“Primarni cilj ovog portala je da uspostavimo dvosmjernu komunikaciju između države BiH i našeg iseljeništva. Ono što je bitno za ovaj portal jeste da je on izraz volje i, prije svega, ideje iseljeništva da se napravi ovakav portal koji bi bio zajednička tačka komunikacije”, rekla je Borovac.

Dodala je kako je jedan od ciljeva i odgovoriti na zahtjeve i ideje bh. dijaspore prema BiH, kao i da se pruže sve informacije o aktivnostima u BiH.

“Prema onome što ovaj portal će pružiti bh. dijaspori možemo da kažemo da će pored vijesti, dokumenata, projekata i tako dalje, biti data mogućnost i predstavnicima bh. dijaspore da oni mogu iznositi svoje ideje, svoje projekte i da na taj način da učestvuju u kreiranju javne politike u BiH i posebno određenih politika koje su značajne za iseljeništvo, a na takav način da utiču na ekonomski razvoj BiH”, istakla je Borovac koja je naglasila kako je riječ o zajedničkoj platformi za sve iseljenike bez obzira da li je riječ o Bošnjacima, Srbima, Hrvatima ili ostalim.

Istakla je kako je cilj da se bh. dijaspora veže za Bosnu i Hercegovinu kao domovinu i da na taj način bude ostvarena saradnja i komunikacija koja se već dugo očekuje.

“Saradnja će biti po svim osnovama za koje se pokaže interes”, dodala je.

Borovac je kazala kako se nadaju da će uspjeti realizirati Strategiju za saradnju s iseljeništvom, sljedećim dokumentom koji već u narednih nekoliko dana treba početi s radom.

Ministrica je najavila i promociju mapiranja iseljeništva za deset zemalja svijeta, koje je završeno.

“Bitno je da smo pokrenuli te aktivnosti i da iseljeništvo osjeti da država BiH pokazuje interes prema onim potrebama koje oni imaju i da na taj način pokažemo odgovoran odnos prema bh. iseljeništvu”, kazala je Borovac.

Rauber Saxer je podsjetila kako je Švicarska, koja je dugogodišnji partner BiH, uvjerena da dijaspora igra važnu ulogu u podržavanju zemlje da uhvati korak sa evropskim partnerima.

“Bh. dijaspora nije samo izvor doznaka nego su oni i puno više. Izvor su i bogatstvo informacija, vještina i vrijednosti koje mogu biti od koristi njihovoj domovini”, rekla je ambasadorica podsjetivši kako u Švicarskoj živi oko 60.000 ljudi porijeklom iz BiH.

Rauber Saxer je kazala kako mnogi od njih već pokazuju interes da pomognu BiH.

Kazala je kako žele da ohrabre članove dijaspore da udruže snage i da se, ako ne fizički, vrate u BiH onda da barem virtualno potraže partnere koji imaju zajedničke interese u bilo kojoj oblasti saradnje.

Pištoljević je istakla kako ovakva platforma omogućava nesmetanu komunikaciju i raduje se što će se moći putem nje širiti vijesti i ostvariti komunikacija sa većim brojem ljudi, kako u privredi tako i drugim sektorima.

Putem ovog portala iseljenici će imati mogućnost da podijele iskustva stečena u inostranstvu, ideje, aktivnosti i znanje u svojim područjima ekspertize, promovišu inicijative iz dijaspore za razvoj BiH…

Između ostalog, na portalu će biti dostupan i objedinjen adresar institucija u BiH kao i diplomatsko-konzularnih predstavništava zemlje u svijetu te registar organizacija bosanskohercegovačkog iseljeništva.

Posredstvom portala bit će osigurano učešće iseljenika u kreiranju javnih politika u nadležnosti Ministarstva i drugih institucija te će biti objavljivane informacije o poslovnim prilikama kao i javni pozivi sa informacijama o mogućnosti finansiranja projekata ili apliciranja za grant sredstva.

Najnovije

spot_img