Povoljna epidemiološka situacija u Federaciji BiH, uskoro otvaranje tržnih centara

Preporučujemo

U Federaciji Bosne i Hercegovine je povoljna epidemiološka situacija, čemu svjedoči mali broj novih slučajeva koronavirusa, ali i dalje postoji prijetnja širenja ove zaraze, upozoravaju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Također, najavljeno je da bi tržni centri uskoro mogli biti otvoreni.U protekla 24 sata u FBiH je testirano 339 uzoraka, od čega su tri nova pozitivna na Covid-19. Novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo.

Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva, kazao je da se građani i dalje moraju pridržavati ličnih mjera zaštite od koronavirusa.

“Prema epidemiološkim procjenama, mali procenat ljudi bio je u kontaktu s virusom, što znači da je i dalje veliki broj naših građana pod rizikom od zaraze. To znači da ćemo mi i u narednom periodu imati pozitivnih slučajeva, a realno je očekivati da će biti i drugi val epidemije. Zbog toga mi i dalje insistiramo na opreznosti i pridržavanju ličnih mjera zaštite. Svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju i sasvim sigurno to nastavljamo raditi i u periodu ispred nas”, rekao je Peršić.

Ukoliko dođe do drugog vala, Peršić dodaje da će zdravstvene vlasti ponovo donositi mjere i preporuke u zavisnosti od epidemiološke situacije.
Na pitanje novinara kada se očekuje otvorenje tržnih centara, Peršić otkriva kako će to biti uskoro.

“Stav Kriznog štaba jeste da ublažavanje mjera ide u tri faze. Treća faza stiže u ovoj sedmici koja obuhvata i tržne centre. Prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva jeste da se dozvoli rad tržnim centrima uz provođenje odgovarajućih higijensko epidemioloških mjera. Konačne naredbe donosi Federalni štab civilne zaštite koji će zasjedati ove sedmice”, otkrio je Peršić.

Do sada je u FBiH testirana ukupno 34.941 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 1.025 osoba. Prema spolnoj strukturi, 63 posto pozitivnih su žene, a više od 45 posto muškarci.

U FBiH je oporavljeno ukupno 914 pacijenata, što znači da su trenutno aktivna 73 slučaja. Ukupan broj preminulih je 38, od čega su preminula 22 muškarca i 16 žena.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img