Potpisani ugovori s bankama: Ove godine u regionalne ceste TK biće uloženo više od 23 miliona KM

Preporučujemo

U ovoj godini očekuje se mnogo više radova na terenu, kada je u pitanju cestovna infrastruktura s obzirom da je privedena kraju procedura oko kreditnog zaduženja. Riječ je o oko 20 miliona KM koji će u potpunosti biti uloženi u građenje novih i obnavljanje starih puteva kojima upravlja Direkcija regionalnih cesta TK. Danas su potpisani ugovori sa bankama, a nakon zelenog svjetla koje trebaju dati Vlada i Skupština Tk, radovi će moći i zvanično da počnu.

19 miliona i 100 hiljada KM novac je koji će Direkcija regionalnih cesta TK uskoro uložiti u rekonstrukciju puteva u TK. Riječ je o značajnom iznosu koji će uveliko pomoći da se u isti mah obnovi veći dio putne infrastruktue u kantonu, a bit će ravnomjerno raspoređen na sve lokalne zajednice. Računajući na redovna sredstva namjenjena za rekonstrukciju puteva, tako će u 2018. godini biti uloženo blizu 24 miliona maraka u poboljšanje putne infrastrukture na dionicama regionalnih cesta koje prolaze kroz TK.

„Što se tiče izvođšenja radova na ovo kreditno zaduženje mi moramo sačekati saglasnost Vlade TK i Skupštine TK o utrošku sredstava na regionalnim cestama. To je u narednih 10 do 15 dana kada bi mi mogli da krenemo sa javnim nabavkama.“ – kazao je Agan Delibajrić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Premijer TK, Jakub Suljkanović, dodao je da su poznate dionice koje su u nadležnosti Direkcije regionalnih cesta TK.

„Poznate su dionice koje su u nadležnosti Direkcije regionalnih cesta TK isto tako moramo se voditi završenosti stepena dokumentacije kojom se raspolaže, a to je urbanistička, građevinska dozvola, isto tako stepen oštećenosti, frekventnosti, znači više je faktora koji će uticati kada se budu određivali putni pravci koji će se realizirati.“ – istakao je Suljkanović.

Benefite od realizacije ovog kreditnog aranžmana svakako će imati građani TK, te privredna društva na području kantona, a poboljšanje putne infrastrukture prilika je i da se zainteresuju investitori da ulažu u privredu upravo u našem kantonu.

„Saobraćajna infrastruktura je temelj razvoja jednog regiona i ove ceste su važne za cijelu BiH. Lobiramo i da brza cesta Sarajevo – Beograd ide kroz TK, još kada obnovimo regionalne ceste, Tuzlanski kanton će zaista biti otvren i prema regiji i Evropi, pa čak i svijetu.“ – kazao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

„Infrastrukurni projekti su uvijek najbolji za razvoj, s druge strane banke, kao najzdraviji dio privrede mislim da pokazuju da mogu podržati ovakve investicije. Ovo je 20 miliona KM ali domaće banke učestvuju i mogu još više podržati privredu u mogim projektima od općeg i zajedničkog interesa.“ – istakao je Leon Begić, iz Uprave Union Banke.

Među prijedlozima Direkcije regionalnih cesta TK je asfaltiranje makadamskih puteva na dionicama puta Majevica – Čelić, te Priboj – Sapna, jer su to dionice za koje je već izrađena projektna i građevinska dokumentacija, zatim poboljšanje putne komunikacije prema Aerodromu, te izgradnja mosta na rijeci Spreči.

(RTV Glas Drine/RTV Slon)

Najnovije

spot_img