Doktori Tuzlanskog kantona od danas podnose individualne otkaze

Preporučujemo

U zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona od danas počinje individualno podnošenje otkaza doktora medicine i stomatologije koji su nezadovoljni statusom javnog zdravstva, kao i činjenicom da ih, kako navode iz Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, Vlada ne uvažava kao socijalnog partnera.

Doktori se nadaju se da će se ovim povodom oglasiti i kantonalna Vlada i Skupština od koje očekuju vanrednu sjednicu posvećenu samo ovoj temi.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a Admir Suljić istakao je da je njihov osnovni zahtjev da budu socijalni partneri i da im se prizna reprezentativnost kao u svim ostalim kantonima te da potpišu kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u osam drugih kantona.

Iz Sindiikata upozoravaju da je 1.030 doktora medicine i stomatologije od ukupno 1.119 zaposlenih u TK-u dovedeno pred svršen čin davanja individualnih otkaza. Još uvijek očekuju da se, ovim povodom, oglase Vlada i Skupština TK-a.

“Izbor je jednostavan. Ili da se uvažimo kao doktori i da možemo sebe zastupati ili da se uruši zdravstveni sistem u TK-u. Nadamo se zdravom razumu i vanrednoj sjednici Skupštine TK-a”, poručio je Suljić.

U većini zdravstvenih ustanova otkazni rok je sedam dana pa se očekuje da u tom periodu vlast reaguje jer, kako navode iz Štrajkačkog odbora, njihov cilj nije samo poboljšanje njihovog statusa, već i unapređenje javnog zdravstva, odnosno želja da pacijenti ubuduće što manje idu u privatne klinike ili na liječenje u inostranstvo.

(RTV Glas Drine/BHRT)

Najnovije

spot_img