Postavljen kamen temeljac za novu ambulantu u Potočarima

Preporučujemo

U Potočarima kod Srebrenice jučer, 12.6.2018. godine, postavljen je kamen temeljac za izgradnju ambulante koju će finansirati Sharjah Charity International iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a na inicijativu Međunarodnog foruma solidarnosti – “EMMAUS” u Bosni i Hercegovini.

Kamen temeljac postavili su direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović, zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković, na zemljištu u blizini Internatskog smještaja za djecu u Potočarima.

Bit će ovo veliko olakšanje za sve korisnike projekata u Srebrenici, a naročito za korisnice projekta “Ljubav za majke Srebrenice”, mada stručna ljekarska pomoć neće nedostajati i drugim korisnicima projekata, djeci u Internatskom smještaju kao i svim mještanima Potočara.

Vrijednost projekta je oko 150.000 KM. Izgradnja počinje uskoro, a otvaranje je planirano na proljeće 2019. godine.

Izgradnja ambulante je važna za lokalnu zajednicu i unapređenje zdravstvene zaštite, a najveću korist imati će građani.

U izgradnju ambulante bit će uključeni i mladi volonteri, koji uzimaju učešće na trinaestom EMMAUS-Međunarodnom omladinskom radnom kampu, koji se održava u Potočarima od 10. do 24. jula i koji okupi više od 100 mladih iz 15 zemalja.

– Cilj je pomoći starijem stanovništvu izgradnjom ove ambulante. Nastojat ćemo da mrežu naših partnera koristimo da ostanu uz ambulantu kada se ona izgradi, a već imamo najavu volonterskih mreža ljekara koji su se ponudili da besplatno rade ovdje u Potočarima – izjavio je pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo.

Nedaleko od centra u Potočarima, gdje se nalazi Internatski smještaj za djecu i drugi sadržaji, MFS -EMMAUS je kupio plac veličine šest duluma gdje će, pored ambulante, biti i centar za stare čija se izgradnja planira u narednom periodu.

– Ova općina je razuđena i zbog toga smo odlučili da pomognemo starije građene koji su ostali sami i da za njih izgradimo jedan vid staračkog centra – rekao je Škrebo.

Time bi stare iz sela okupili na jedno mjesto, bliže gradu, gdje bi bili zajedno i gdje bi im se ponudila adekvatna njega i podrška, a medicinske usluge bile bi u sklopu Centra.

Zamjenik načelnika Srebrenice Nermin Alivuković kaže da je ovaj projekat od velike važnosti za Srebrenicu, a posebno povratničku populaciju.

– Znamo svi da je većina stanovništva u Srebrenici u trećoj životnoj dobi. Radi se o starima koji su u potrebi zdravstvene brige. Vjerujem da je kroz projekt “Ljubav za majke Srebrenice” Emmaus uvidio potrebu da se pomogne starim ljudima – kaže Alivuković.

Ovo je još jedan projekt koji će biti realiziran zahvaljujući pomoći “Sharjah Charity International” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U protekle dvije godine MFS-EMMAUS je izgradio 25 infrastrukturnih projekata, a ovo je prva ambulanta.

(RTV Glas Drine/Faktor)

Najnovije

spot_img