Politico: Evropska komisija će preporučiti početak pregovora BiH sa EU

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, očekuje se da će Evropska komisija preporučiti u utorak, otvarajući tako put zemlji da konačno postane članica bloka evropskih zemalja, saznaje briselski magazin Politico.

EU je BiH dodijelila status kandidata u decembru 2022. Evropska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za POLITICO dva zvaničnika EU i jedan diplomat EU.

Ukrajina i Moldavija također bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.

Evropska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomati i zvaničnici EU upozoravaju da se dogovor između 27 evropskih prijestolnica — koji je potreban za službeni početak pregovora — vjerovatno neće dogoditi prije evropskih izbora u junu.

Za neke zemlje EU, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.

Sljedeći korak sada je da lideri EU raspravljaju o preporuci za BiH na sastanku u Bruxellesu sljedeće sedmice.

Uoči objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke posjetili su prošle sedmice Sarajevo kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora.

Na zajedničkoj pres-konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock prošle sedmice, njen bh. kolega Elmedin Konaković rekao je kako se nada da neće biti “daljnjih frustracija”, dodavši da je “ključno” imati na umu “šta će se dogoditi ako Bosna i Hercegovina učini neće nastaviti svoj europski put”.

Evropska komisija također je trebala predstaviti dokument o tome kako interno pripremiti blok za buduće proširenje, posebno o tome kako apsorbirati ratom razorenu zemlju s više od 40 miliona ljudi kao što je Ukrajina. No, ovaj dokument, koji je prvobitno bio planiran za 27. februara, sada je odgođen za 20. marta, pokazuje najnoviji dnevni red Evropske komisije u koji je POLITICO imao uvid.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img