Podrška zapošljavanju: Pripravnički staž za 80 mladih povratnika iz 20 bh. općina

Preporučujemo

U sali Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu u srijedu je upriličena svečanost potpisivanja ugovora s 80 povratnika s visokom stručnom spremom (VSS) o obavljanju pripravničkog staža.

Ovaj program Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH provodi s ciljem zapošljavanja povratnika, a posebno mladih obrazovanih kadrova. Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad s ili bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s VSS, namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utječe na njihov održivi povratak/ostanak u mjestima povratka.

Pripravnici su povratnici iz 20 općina s područja cijele BiH i bit će angažirani kod 36 poslodavaca, a Ministarstvo je za ovaj program u Budžetu za 2021. godinu osiguralo više od 450.000 KM.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je potpisao i uručio ugovore za 80 povratnika radi obavljanja pripravničkog staža. U izjavi za medije Ramić je istakao kako riječ o mladim povratnicima koji dolaze područja entiteta Republika Srpska i rubnih dijelova Federacije BiH.

Kroz program prošlo više od 500 mladih ljudi

– Za te potrebe Ministarstvo je izdvojilo negdje oko 450.000 KM. Radi se o odrađivanju pripravničkog staža, odnosno prvog radnog iskustva s mogućnošću zasnivanja prvog radnog odnosa – rekao je Ramić, napominjući kako je jedan dio poslodavaca odlučio da zaposli ove mlade ljude u narednih godinu dana, dok će oni pripravnici u javnim ustanovama ipak volontirati.

Podsjetio je također kako je ovo program koji Ministarstvo realizira već posljednjih nekoliko godina.

– Kroz ovaj program dosad je prošlo nešto više od 500 mladih ljudi, Ministarstvo je za ove namjene dosad izdvojilo negdje oko 2,5 miliona KM – naveo je Ramić.

Naglasio je također kako kroz ovakve projekte nastoje usmjeravati mlade da oni ipak budu svoji poslodavci, odnosno da nakon prvog zaposlenja kod nekog poslodavca razmisle o nekim javnim pozivima, prijave se za start up projekte ili osnuju svoje kompanije.

– Međutim, jedan značajan broj mladih ljudi još uvijek traži prvo zaposlenje negdje u javnim ustanovama, općinama. Nažalost, mi smo posljednjih godina razvili taj neki sistem u kojem čovjek smatra da nije zaposlen ukoliko ne radi u nekoj državnoj instituciji – poručio je Ramić.

Jedna od pripravnica ovog programa je Adelisa Gadara iz Stoca. Završila je Nastavnički fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i stekla zvanje magistra hemije. Prilika do obavi pripravnički staž joj mnogo znači.

– Cijelo svoje školovanje sam se trudila da ostvarim svoje ciljeve i nadam se da ću u tome i uspjeti. Jedan svoj cilj sam već ostvarila, a sada uz pomoć Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica mogu da odradim svoj pripravnički staž u Prvoj osnovnoj školi Stolac i veoma sam zahvalna na tome – poručila je Gadara.

Azra Topovčić iz Teslića, diplomirala na Pravnom faklutetu na Univerzitetu u Zenici, također je zahvalna Ministarstvu s ministrom Ramićem na čelu, jer im je pružena ova prilika.

Ima potencijala za opstanak

Ističe kako je mladima teško doći do staža, a samim time i zaposlenja, no i pored te činjenice ova mlada pravnica svoju perspektivu vidi u domovini.

– Teško je, posebno za nas koji smo tek završili, jer nemamo dovoljno znanja i iskustva, a poslodavci traže nešto više tako da je ovo savršena prilika za nas. Zahvaljujem se Ministarstvu i Vladi što su imali razumijevanja za nas povratnike – kazala je Topovšić te dodala:

– Ja za sebe vidim perspektivu u svojoj zemlji, žao mi je što mnogi ne vide i idu iz ove zemlje. Ja mislim da uz dovoljno truda i napora ovdje ima potencijala za opstanak.

Jedna od pripravnica je i Aleksandra Tuzlaković iz Bijeljine, diplomirana pravnica s Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

– Želim se zahvaliti Federalnom ministarstvu koje mi je pružilo priliku da obavim pripravnički staž u Općini Bijeljina – poručila je Tuzlaković.

Najnovije

spot_img