Počelo suđenje za silovanje u Liplju

Preporučujemo

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počelo je suđenje Radetu Grujiću, optuženom za silovanje u Liplju kod Zvornika počinjeno u junu 1992. godine.

Tužiteljica Eldina Biuk je rekla kako navode iz optužnice planira dokazivati pozivanjem 21 svjedoka, među kojima jednog vještaka i jednog svjedoka s mjerama zaštite, čitanjem zapisnika i ulaganjem više od 60 materijalnih dokaza.

“Tužilaštvo vjeruje da neće biti potrebe za saslušanjem svih svjedoka. Većina njih živi van Bosne i Hercegovine”, kazala je Biuk, dodavši kako će broj svjedoka zavisiti od prijedloga za priznavanje utvrđenih činjenica koji je upućen Sudu Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, kako je pročitala Biuk, navodi da je Grujić od aprila do kraja jula 1992. godine, dok je trajao širok i sistematičan napad pripadnika Teritorijalne odbrane (TO), kasnije Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih formacija srpskih snaga na području zvorničke općine, koji je bio usmjeren protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, u svojstvu pripadnika čete Snagovo TO-a Zvornik, prisilio jednu osobu na seksualni odnos.

Državno tužilaštvo tereti Grujića da je silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u mjestu Liplje, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti, koji su psihički i fizički zlostavljani.

“U periodu od 25. maja do 2. juna 1992. godine silovano je oko 50 žena u Liplju, među njima i svjedokinja A-3, koja će ispričati kako je Gujić nju silovao i od kada ga poznaje”, rekla je Biuk.

Branilac Radivoje Lazarević je kazao kako Odbrana neće iznositi uvodnu riječ, kao i da će tokom postupka dokazati da je optužnica neosnovana.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Tanja Curović pozvala je Odbranu i Tužilaštvo da se dogovore oko nespornih dokaza u cilju efikasnosti predmeta.

Nastavak suđenja je zakazan za 27. april.

(RTV GD/detektor.ba)

Najnovije

spot_img