PDA će podržati Denisa Bećirovića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH

Preporučujemo

Pokret demokratske akcije (PDA) zvanično je podržao kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Općim izbrima. Ova odluka donesena je sinoć na sjednici predsjedništva te političke stranke.

Sjednica predsjedništva PDA održana je sinoć sa nekoliko tačaka dnevnog reda, a među kojima se našla i ona u vezi sa iskazivanjem podrške kandidatu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

“Razmatrajući aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na Opće izbore, predsjedništvo PDA je donijelo odluku da daje punu podršku dr. Denisu Bećiroviću, kandidatu opozicionih stranaka, za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. S obzirom na složenu situaciju i dati historijski trenutak, predsjedništvo PDA smatra da je Denis Bećirović budući član Predsjedništva koji će našoj državi donijeti neophodne promjene koje garantuju brži ulazak u NATO i Evropsku uniju”, naveli su iz PDA.

Među zaključcima sa sjednice, između ostalog, našao se i taj da predsjedništvo PDA traži od vladajućih struktura svih nivoa u BiH da prestanu sa politikantskim igrama u vezi sa hvalospjevima vezano za dobro stanja u ekonomiji BiH, entitetima i Brčko Distriktu.

To su, kako su naveli posebno odnosi na značajni rast prikupljenih direktnih i indirektnih poreza u budžetima svih nivoa vlasti, s obzirom da se budžeti sve više pune, a stanje u ekonomiji i društvu nikad nije bilo kompleksnije i teže te je jedan dio privrednih društava doveden do ekonomskog kolapsa a ogroman dio stanovništva doveden na rub ezgistencije.

“Iz navedenog proizilazi da su budžeti puniji, ne zbog sistemskih mjera vladajućih struktura već zbog značajnog povećanja cijena svih roba i usluga na tržištu, odnosno zbog rasta inflacije te tražimo od nadležnih organa svih nivoa u BiH da urade hitne mjere zaštite privrede i radnih mjesta, kao i zaštite životnog standarda najugroženijih kategorija stanovništva”, kazali su iz PDA.

Predsjedništvo stranke na čijem se čelu donedavno nalazio Mirsad Kukić, traži od Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoji izmjene Zakona o akcizama koje je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kojim se akcize na gorivo privremeno ukidaju na rok od šest mjeseci, čime bi gorivo bilo jeftinije za 30 do 45 feninga po litru, što bi trebalo pomoći privrednim subjektima i građanima Bosne i Hercegovine da lakše prebrode nagli rast cijena i trenutnu ekonomsku krizu.

Izrazili su i veliku zahvalnost međunarodnoj zajednici predvođenoj vladama i predstavnicima SAD, EU i visokom predstavniku za njihov angažman u rješavanju složene političke situacije u BiH.

Najnovije

spot_img