Općina Sapna uputila zahtjev Vladi TK za poništenje Odluke o raspodjeli sredstava za pomoć nerazvijenim općinama

Preporučujemo

Općina Sapna zvanično je jučer uputila zahtjev Vladi TK za poništenje Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020.godinu sa pozicije „Podrška nižim nivoima vlasti-Grad i općine“.

Tekst zahtjeva koji je upućen Vladi TK vam prenosimo u cjelosti:

Vlada Tuzlanskog kantona, na 51.redovnoj sjednici održanoj dana 14.7.2020.godine donijela je Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020.godinu sa pozicije „Podrška nižim nivoima vlasti-Grad i općine“, a nakon okončanog Javnog poziva za dostavljanje prijava za dodjelu sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020.godinu sa pozicije „Podrška nižim nivoima vlasti-Grad i općine“.

 Na osnovu ove Odluke Općini Teočak je dodijeljeno 350.000,00 KM, Općini Čelić 317.335,00 KM, Općini Sapna 108.596,00 KM, Općini Doboj Istok 174.069,00 KM i Općini Kladanj 50.000,00 KM.

U obrazloženju ove Odluke istaknutom na zvaničnoj stranici Vlade Tuzlanskog kantona navedeno je da je Komisija ove godine, osim glavnih odnosno eliminatornih kriterija , a s ciljem ravnopravne raspodjele sredstava, utvrdila principe za utvrđivanje pojedinačnih iznosa (nivo razvijenosti, općinski prihodi, stopa nezaposlenosti) te je nastojala u određenoj mjeri ispraviti uočene nepravilnosti u raspodjeli sredstava iz prethodnih godina, s obzirom da u protekle dvije godine raspodjela ovih sredstava prema mišljenju komisije nije odgovarala utvrđenom stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale na javni poziv.

Međutim, pomenuta Odluka je u cjelosti u suprotnosti sa Odlukom o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020.godinu sa pozicije „Podrška nižim nivoima vlasti-Grad i općine“ broj : 02/1-04-11925/20 od 9.6.2020.godine, kojom suodređeni kriteriji za raspodjelu sredstava nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave na području Tuzlanskog kantona i to :

  1. Broj stanovnika : do 12.500
  2. Površina : do 350 km2
  3. Broj naseljenih mjesta : do 50
  4. Index razvijenosti : niži od 1,00

Takođe je propisano da će se za primjenu navedenih kriterija koristiti socio-ekonomski pokazatelji po općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine utvrđeni od strane Federalnog zavoda za programiranje razvoja u 2018.godini.

Imajući u vidu pomenute kriterije koje je utvrdila Vlada Tuzlanskog kantona  kao i socio-ekonomske pokazatelje Federalnog zavoda za programiranje razvoja u 2018.godini, jasno je da jeraspodjela sredstava utvrđena  Odlukom o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020.godinu sa pozicije „Podrška nižim nivoima vlasti-Grad i općine“ i da j izvršena u suprotnosti sa kriterijima koji su bili obavezujući.

Prema socioekonomskim pokazateljima Federalnog zavoda za programiranje razvoja u 2018.godini, općina Sapna ima 10.728 stanovnika, a  indeks razvijenosti je 0,44 i najnerazvijenija je općina u Tuzlanskom kantonu te se prema nivou razvijenosti  nalazi na 77.mjestu od ukupno 79 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Stopa nezaposlenosti u općini Sapna je 77,3 a prihodi budžeta Općine Sapna za period 1.4.2020.do 1.6.2020.godine su umanjeni za oko 40% zbog pandemije uzrokovane COVID-19.

Dakle ,na osnovu kriterija koje je utvrdila Vlada Tuzlanskog kantona, kao i principa koje je neosnovano utvrdila Komisija (raspodjela sredstava je trebala biti izvršena isključivo u skladu sa kriterijima koje je utvrdila Vlada TK pomenutom Odlukom), Općina Sapna je trebala dobiti mnogo veći iznos sredstava jer je prema svim parametrima, pa čak i principima Komisije najnerazvijenija općina na području Tuzlanskog kantona.

Takođe, na području općine Sapna je, u odnosu na nerazvijene općine na području Tuzlanskog kantona trenutno najveći broj osoba zaraženih koronavirusom (oko 50) i najveći broj osoba umrlih od ovog virusa (7).

Imajuću u vidu naprijed navedeno, pozivamo Vladu Tuzlanskog kantona da poništi Odluku o raspodjeli sredstava utvrđenih Budžetom Tuzlanskog kantona za 2020.godinu sa pozicije „Podrška nižim nivoima vlasti-Grad i općine“ te da svim nerazvijenim općinama Tuzlanskog kantona dodijeli sredstva u skladu sa kriterijima koje je sama utvrdila.

Najnovije

spot_img