Općina Sapna će u budžet uvrstiti redovna novčana primanja za RVI I grupe sa 100% invaliditetom

Preporučujemo

Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović jučer je u svom kabinetu ugostio ratne vojne invalide I grupe sa prostotra općine Sapna.

Naime, radi se o tri ratna vojna invalida I grupe sa 100% invalidnosti koji su po uzoru na neke općine Sarajevskog kantona općinskom načelniku predložili donošenje općinskog propisa kojim će se regulisati novčana primanja za ovu kategoriju ratnih vojnih invalida iz budžeta Općine Sapna.

Općinski načelnik je prihvatio ovu inicijativu i obećao da će Općina Sapna već do kraja godine donijeti odgovarajući propis kojim će ratni vojni invalidi I grupe koji žive na prostoru općine Sapna imati redovna novčana primanja u za sada simboličnom iznosu od po 100,00 KM mjesečno.

“Za vrijeme obnašanja funkcije ministra za boračka pitanja u Vladi TK-a, imao sam priliku da se bolje upoznam sa problemima sa kojima se susreće ova kategorija invalida i fascinirala me njihova volja i snaga da i pored svih zdravstvenih problema i fizičkih oštećenja, daju sve od sebe da normalno žive pa čak i obavljaju neke poslove za svoje domaćinstvo i porodicu. Znam da se ovi ljudi i njihove porodice svakodnevno bore sa problemima koje su posljedica njihovog ranjavanja a kako stare ti problemi mogu biti samo veći. Žao mi je što i ranije nismo donijeli ovakvu odluku ali Općina Sapna će ipak biti prva općina u Tuzlanskom kantonu koja će donijeti jedan ovakav propis te se nadam da će naša odluka ponukati i ostale općine ali i Tuzlanski kanton da donesu iste ili slične propise kojima bi se ova kategorija invalida uvrstila u budžete”, istakao je općinski načelnik Zudin Mahmutović tokom sastanka.

Najnovije

spot_img