Oglasila se i Vlada TK o protestu bivših boraca

Preporučujemo

Povodom blokade i protesta grupe veterana, koji su blokirali saobraćaj na petlji Šićki Brod kod Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona održala je danas radno konsultativni sastanak.

Tokom sastanka je istaknuto da niti jedan od boračkih zahtjeva iznesenih tokom prethodna dva dana, nije usmjeren prema Vladi Tuzlanskog kantona.

– Ono što je u domenu djelovanja kantonalnog nivoa vlasti, a to je ostvarivanje dopunskih prava boračke populacije, Vlada nastoji da uredno servisira i drago nam je da su takav naš stav i opredjeljenje prepoznali i borački savezi i udruženja. Razlozi za blokadu petlje Šićki Brod su u isključivoj nadležnosti Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. S tim u vezi, a imajući u vidu da je to i izričit zahtjev okupljenih demobilisanih boraca, Vlada je danas uputila i otvoreni poziv federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru Salki Bukvareviću, da u što kraćem roku dođu u Tuzlu, susretnu se sa borcima, direktno upoznaju sa njihovim zahtjevima i objasne realne mogućnosti za njihovo ispunjenje – saopćeno je iz Vlade TK.

Kada je u pitanju blokiran saobraćaj u Vladi TK navode da “uzimajući u obzir o kojoj se populaciji radi, kao i da postoje i da su u upotrebi alternativni putni pravci, Vlada TK i MUP do sada nisu smatrali za neophodno da policijskom intervencijom deblokiraju ovu saobraćajnicu”.

– Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da su se borci povukli sa drugih saobraćajnica u BiH, Kantonalna vlada je danas uputila i poziv braniteljima da zadrže dostojanstvo i da se povuku sa saobraćajnica, kako bi se privredni i društveni život mogao nesmetano odvijati, a da ostvarenje svih svojih prava branitelji traže putem nadležnih institucija sistema. Vlada TK i resorno kantonalno Ministarstvo za boračka pitanja će svim predstavnicima boraca i ubuduće biti na raspolaganju da, u okvirima zakona, kao partneri institucionalno učestvuju u svim budućim procesima – zaključeno je danas na sastanku.

Najnovije

spot_img