Javni poziv za pomoć u liječenju boračke populacije otvoren do 31. oktobra

Preporučujemo

Za pomoć u liječenju boraca u ovoj godini Federalno ministarstvo za boračka pitanja je predvidjelo 1,5 miliona KM, a za sufinansiranje troškova dženaza i sahrana pripadnika boračke populacije je u planu 400.000 KM.

Prema riječima Salke Bukvarevića, federalnog ministra za boračka pitanja sve je više zahtjeva boraca za pomoć u liječenju, ali i za dženaze.

– Starenje, ratne traume, ranjavanja, gubitak najmilijih, samo su neki od faktora koji su utjecali na povećanje broja oboljelih boraca i to nažalost od najtežih bolesti. Oni će obraćaju Ministarstvu i mi činimo maksimalno što možemo. U prošloj godini 3.820 boraca je dobilo pomoć u liječenju, a za što je ukupno izdvojeno 1. 950.000 KM, a zahtjeve je predalo 5.500 osoba. Mi imamo komisiju medicinske struke koja pregleda pristigle nalaze i nakon toga se odlučuje ko će dobiti pomoć- objašnjava Bukvarević za Faktor.

Dodaje kako su zbog povećanih zathjeva u prošloj godini morali povećati i stavku sa sufinansiranje troškova dženaza i sahrana.

– Preraspodjelom sredstava smo za to obezbjedili skoro milion KM, a bilo je predviđeno 400 hiljada KM. U sufinansiranju smo pomogli 1.396 osoba, a bilo je ukupno 1.500 zahtjeva. Kada je riječ o pomoći u liječenju i za dženaze i sahrane zahtjevi se mogu podnijeti do 31. oktobra. Uglavnom, imaju duži period – rekao je Bukvarević za Faktor.

Za pomoć u liječenju mogu aplicirati ratni vojni invalidi i članovi njihove uže porodice, članovi porodica šehida i poginulih branilaca, demobilizirani borci i članovi njihove uže porodice.

Najnovije

spot_img