Održana konferencija o Majevici – cilj kvalitetniji život stanovništva

Preporučujemo

U Sarajevu je jučer održana Konferencija o Majevici na kojoj su načelnici pet opština ove regije razgovarali o dosadašnjim rezultatima i daljim planovima u sferi turizma i razvoja, kao i o ostalim zajedničkim inicijativama čiji cilj je poboljšanje usluga i kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Cilj konferencije, koju su organizovali načelnici Lopara, Ugljevika, Teočaka, Čelića i Sapne, u saradnji sa Misijom OEBS-a u BiH, bio je da se pruži dodatna prilika predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija da se dodatno angažuju u podršci majevičkoj regiji.

Šef misije OEBS-a u BiH Brajan Ageler rekao je da se na današnjoj konferenciji razgovaralo o napretku koji je postignut posljednjih nekoliko godina na prostoru Majevice, kao i o daljem napretku ove regije.

„Uspjeh ove priče o saradnji opština majevičke regije može se pripisati progresivnom političkom vođstvu, snažnoj odgovornosti na lokalnom nivou i zajedničkoj viziji ovih zajednica“, naveo je Ageler i dodao da OEBS ostaje snažan partner vlastima majevičke regije, ali i BiH s ciljem ostvarivanja napretka za dobrobit svih građana.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebajo Babađide istakao je da je jedan od ključnih prioriteta na putu BiH ka EU „prioritet pet“ u kojem se navodi da je potrebno učiniti konkretne korake da bi se promovisalo okruženje koje je pogodno za pomirenje.

„Stoga vjerujemo da djelovanje pet načelnika nije samo bilo usmjereno na saradnju između njihovih pet opština, nego je doprinijelo putu BiH ka EU i njenom napretku“, rekao je Babađide novinarima u Sarajevu.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić istakao je da je saradnja pet majevičkih opština pokrenuta 2019. godine zahvaljujući OEBS-u, kao i da je u prethodnom periodu mnogo toga urađeno na razvoju turizma i zaštiti životne sredine, a da je u svemu tome jedna od najvećih prepreka bilo veliko minirano područje na Majevici.

„Na prethodnoj konferenciji smo uspjeli dobiti podršku za deminiranje od Njemačke Vlade u iznosu od devet miliona evra i to je veliki uspjeh za nas. Krajem 2024. potpuno će biti uklonjene mine, što nas rasterećuje kao ljude koji razmišljaju o tome da se razviju i drugi projekti“, rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, ljudi koji žive na prostoru Majevice trebaju shvatiti da je ovo prilika da se uključe u razvoj ove regije, kroz obezbjeđivanje smještajnih kapaciteta koji nedostaju na ovom području.

Načelnik opštine Teočak Tajib Muminović rekao je da je kroz saradnju pet majevičkih opština u oblasti turizma pokazano da se i u ostalim segmentima života može raditi, navodeći da je od 2019. godine do danas ostvareno mnogo više od očekivanog.

„Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti ovu saradnju, što pokazujemo svojim radom. Vidimo da ovo pokazuje efekat i da druge opštine na području BiH traže način da i oni naprave ovakvu saradnju“, naglasio je Muminović.

On je podsjetio da je područje Majevice zagađeno minama, navodeći da proces deminiranja koji je u toku, sam po sebi veliki uspjeh međuopštinske saradnje.

„Kada to uradimo, moći ćemo mnogo više uraditi i na drugim projektima“, dodao je on.

Vojni ataše Ambasade Njemačke u BiH Franc Jozef Nolte podsjetio je da Njemačka podržava humanitarno deminiranje u BiH od 1997. godine, te da je od tada do danas ova zemlja za te namjene izdvojila oko 45 miliona evra.

Prema njegovim riječima, trenutno je za Njemačku najvažniji projekat „Majevica oslobođena od mina“ vrijedan 9,7 miliona evra, koji se sprovodi od polovine 2022. godine i trajaće do kraja 2024..

„Ovaj projekat je važan za Njemačku zbog toga što je prvi put humanitarno deminiranje povezano sa idejom pomirenja, a drugi i najvažniji razlog za nas je da su načelnici ovih pet opština pokazali da su voljni da pristupe pomirenju i da ostave prošlost iza sebe“, naglasio je Nolte.

Najnovije

spot_img