Održan sastanak delegacija SDA i SDP-a

Preporučujemo

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima nakon današnjeg sastanka sa delegacijom SDP-a u Sarajevu da je SDP-u ponuđeno da se formira blok probosanskih stranaka, koje bi branile državne interese zemlje „u ovom turbulentnom periodu“, obzirom da se danas, kako je rekao Izetbegović, i na inauguraciji Predsjedništva BiH moglo čuti „s čime ćemo se sve suočiti.“

Izetbegović je podsjetio da je najavljeno traženje ukidanje OHR-a, slabljenje Oružanih snaga BiH, traženje ukidanja stranaca u Ustavnom sudu BiH…

Predsjednik SDA je kazao da je predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću rekao da SDA nema način da zaustavi da se u kantonalnim skupštinama formiraju većine bez te stranke, ali da SDA-u ne bi smetalo da na federalnom i državnom nivo SDA koalira sa SDP-om, jer se, istakao je, na tim pozicijama brane interesi Bosne i Hercegovine.

S druge strane Nikšić je poručio da SDP ni sa kim ne razgovara o formiranju vlasti na federalnom i držanom nivou dok CIK ne donose odluku o tome kako će se popunjavati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Lider Sdp-a kazao je i da on neće iznevjeriti one stranke s kojima već dogovara uspostavljanje većina u kantonalnim skupštinama.

„Mi ćemo nakon odluke CIK-a upotrijebiti sve demokratske i pravne mogućnosti kako bismo spriječili konačnu podjelu BiH na tri etničke državice. Upravo iz tog razloga ne pregovaramo o formiranju većine ni sa kim, pa ni sa našim prirodnom partnerima“ , rekao je Nikšić.

Na pitanje da li ostaje pri stavovima da neće u koaliciju sa SDA, Nikšić je kazao da on neće reći riječi koje će kasnije možda morati progutati.

„SDP želi napraviti blok građanskih stranaka, zajedno sa Našom strankom i DF-om.To što se neke druge stranke osjećaju probosanskim, mi to ne možemo spriječiti. Mislim da je dobro da svi razgovaraju, a ne da se mrzimo“, kazao je Nikšić.

Izetbegović je istakao da nije tačno da DF nije došao na današnji sastanak, već da je sastanak sa tom strankom prolongiran, “jer neki od predstavnika DF-a nisu u Sarajevu”.

(RTV GD/NAP)

Najnovije

spot_img