Odabrano rješenje za spomenik stradalim učesnicima Marša smrti u Nezuku

Preporučujemo

Nakon obavljene konkursne procedure, Općina Sapna je odabrala najboljeg rada na izradi “Idejnog rješenja za izgradnju spomen-obilježja stradalim učesnicima proboja – Marša smrti, Srebrenica – Nezuk 1995. godine”.

Za najbolji konkursni rad odabrano je idejno rješenje autora Ramiza Muminovića, diplomiranog inženjera građevine iz Tuzle, koji je za svoj rad u skladu sa Konkursom za izradu idejnog rješenja, nagrađen sa 5.000 KM. Tim povodom općinski načelnik Zudin Mahmutović upriličio je prijem za autora, kojem je čestitao na osvojenoj nagradi i poželio uspjeh u daljem radu.

Prema idejnom rješenju, radi se o monumentalnom zdanju koje se sastoji iz dva dijela, spomen-sobe i spomen-obilježja, a koje bi se gradilo u Nezuku na lokalitetu Debeljak. Ideja spomen-obilježja je “Put stradanja, put spasa” kao bezvremenski objekat i podsjetnik na sve žrtve i stradanja, sadašnjim i budućim generacijama, da se nikada ne zaboravi strašni zločin genocida nad stanovništvom “zaštićene zone” UN-a u Srebrenici.

“Srebrenički put stradanja” simbolizuje patnje kroz koje su prošli preživjeli na putu do slobodne teritorije od Srebrenice do Nezuka. Ovo spomen-obilježje će biti posvećeno onima koji nisu uspjeli preći taj put i koji su na najbrutalniji način ubijeni.

Samo spomen-obilježje će činiti plato na površini od oko 1.360 metara kvadratnih na kojem će se nalaziti portal/vrata koja simbiliziraju “Vrata spasa” – put u slobodu, Nezuk kao slobodnu teritoriju i san svih koji su se odlučili na proboj iz opkoljene Srebrenice. Iznad vrata, čija je visina oko 10 metara, predviđeno je postavljanje kružnih cijevi raznih dužina i prečnika koje prestavljaju žrtve različite životne dobi što opet označava namjeru zločinaca da ubiju i dječaka i starca. Spiralna “Omča” (elipsa) oko “Vrata spasa” predstavlja neprijateljski obruč oko kolone učesnika proboja ali i omču kao žicu ili konop kojima su vezane zarobljene žrtve iz kolone.

Prolaskom kroz “Vrata” dolazi se do mjesta odavanja počasti stradalim učesnicima proboja – “Marša smrti” na kojem je predviđena ploča sa ugraviranim nazivom spomen obilježja i “Srebrenička molitva”. Četiri monumentalne trougaone ploče simboliziraju četiri strane svijeta i novu nadu i početak za sve preživjele. Trougao simbolizira i “životni trougao“, rađanje, život i smrt. Na pločama, sa unutrašnjih strana, nalaziće se ugravirane zabilježene poruke učesnika proboja kao svjedočanstvo onoga šta su preživjeli. Između svake ploče je ostavljen uzak prolaz za posjetioce koji izaziva osjećaj tjeskobe, straha, izgubljenosti a koji je ipak na kraju otvoren što opet simbilizira nadu, želju za slobodom i spas.

Na platou je planirano postavljanje 11 ljiljana koji simbiliziraju 11. juli datum sjećanja na genocid u Srebrenici i broj 8372… koji predstavlja broj ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Zbog konfiguracije terena, predviđena je i izrada potpornih zidova na kojima će biti ispisane izjave svjedoka srebreničkog genocida, te mnogi drugi sadržaji koji ovom objektu daju izgled jedinstvenog historijskog zdanja.

Izgradnja spomen-sobe je planirana rekonstrukcijom postojećeg devastiranog objekta koji se nalazi pored predviđene lokacije za izgradnju spomen-obilježja i biće sastavni dio ovog kompleksa. Općina Sapna će u narednom periodu osigurati neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju te u saradnji sa drugim institucijama raditi na osiguravanju sredstava za izgradnju ovog objekta.

Predviđena ukupna vrijednost ovog monumentalnog i jedinstvenog zdanja iznosi 566.521,98 KM, saopćeno je iz Općine Sapna.

Najnovije

spot_img