Obilježena 32. godišnjica ubistva kalesijskih policajaca

Preporučujemo

Na današnji dan 1992. godine, vršeći dužnost odbrane i bezbijednosti Bosne i Hercegovine, kao žrtve terorističkih napada srpskih ekstremista iz Dubnice i prve žrtve agresije na području općine Kalesija, svoje živote dali su Sead Bukvarević i Zijad Živčić. Dan poslije, na barikadama koje su se pojavile nakon ovog zločina, ubijen je i policajac iz rezervnog sastava Sead Avdić.

I ove, godine Udruženje „Kalesijska policija 1991 – 1995“ uz podršku općine Kalesija, organizovalo je obilježavanje godišnjice ubistva policajaca kako bi očuvali sjećanje kako na poginule policajce tako i na sva dešavanja u toku agresije.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje u Kalesiji, potom na spomen obilježjima Seadu Bukvareviću i Zijadu Živčiću te Seadu Avdiću.

Za ubistvo kalesijskih policajaca niko nije odgovarao što je još jedna činjenica koja porodicama zadaje veliku bol.

Podsjećanja radi, 12. mart uvršten je u značajne datume za obilježavanje na području Kalesije sa ciljem očuvanja i njegovanja tradicije i doprinosa policije općine Kalesija u odbrambeno-oslobodilačkom ratu i da su pale prve žrtve iz redova policije na teritoriji BiH.

(RTV GD/ntv.ba)

Najnovije

spot_img