Fon der Lajen: Evropska komisija će preporučiti početak pristupnih pregovora s BiH

Preporučujemo

Komisija Evropske unije (EU) objavila je da je odlučila preporučiti početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, jednom od zemalja kandidata.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je na Generalnoj skupštini Europskog parlamenta (EP) da je Komisija odlučila preporučiti pokretanje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Navodeći da se politika EU prema Zapadnom Balkanu nedavno promijenila, Fon der Lajen je rekla:

“Shvatili smo da nije dovoljno čekati da nam se Zapadni Balkan približi. Nije dovoljno reći da su vrata otvorena. Moramo takođe preuzeti odgovornost i osigurati da put u EU bude moguć. Moramo to podržati na svaki mogući način.”

Govoreći o napretku koji je postigla Bosna i Hercegovina, Fon der Lajen je naglasila da je Bosna i Hercegovina preduzela impresivne korake od kada je dobila status kandidata.

Naglasila je da je Bosna i Hercegovina u potpunosti usklađena sa spoljnom politikom EU, ali je i interno provela reforme u važnim područjima.

Podsjećajući da je za članstvo u EU potreban još veći napredak, rekao je:

“Međutim, zemlja pokazuje da može ispuniti kriterijume za članstvo i njeni građani žele biti dio naše porodice. Iz tog razloga odlučili smo preporučiti Savjetu EU za početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.”

Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo 15. februara 2016. godine, a status zemlje kandidata dobila je 15. decembra 2022. godine.

Lideri EU rekli su u decembru da će otvoriti pristupne pregovore sa BiH “kada se ispuni neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumom za članstvo”.

Oni su tada pozvali Evropsku komisiju da podnese izvještaj Evropskom savjetu o napretku BiH najkasnije ovog mjeseca.

Očekuje se da Komisija predstavi pisani izvještaj o BiH, dok se za Ukrajinu i Moldaviju očekuje usmena procjena do kraja mjeseca.

“BiH će se pridružiti Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Ukrajini i Moldaviji, koje su u raznim fazama svog puta ka članstvu u EU”, navodi “Euraktiv”.

Euraktiv podsjeća da je Kosovo predalo zahtjev za članstvo u decembru 2022. godine, ali je do sada ostvaren “vrlo mali” napredak.

S obzirom na to da je za početak formalnih pregovora i dalje potrebna jednoglasna odluka članica EU, očekuje se da evropski lideri o preporuci za BiH razgovaraju tokom redovnog samita u Briselu sljedeće sedmice.

Očekuje se sveobuhvatniji godišnji izvještaj za sve zemlje kandidate krajem oktobra ove godine.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img