Obilježena 30. godišnjica od pružanja otpora agresoru u Mjesnoj zajednici Sapna (AUDIO+FOTO)

Preporučujemo

U Sapni je danas prigodnim programom obilježen Dan otpora ove mjesne zajednice koji se ujedno obilježava i kao Dan Mjesne zajednice Sapna.

U okviru programa obilježavanja upriličen je malonogometni turnir za mlađe uzraste, a učenjem tevhida, obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na šehidsko-spomen obilježje, sapnjaci su se prisjetili svojih šehida i dešavanja od prije 30. godina, kada je 05. aprila 1992.godine, pala prva žrtva srpsko-crnogorske agresije na ovim prostorima.

Naime, 05. aprila 1992. godine, zaustavljena je kolona vozila JNA iz kojih se pucalo automatskim naoružanjem po sapanjskim kućama.

Došlo je do oružanog obračuna pripadnika JNA i pripadnika Teritorijalne odbrane BiH u kojem je smrtno stradao sapnjak Mahmut Memić a stradao je također i jedan od oficira JNA, dok je nekoliko rezervista i redovnih pripadnika JNA zarobljeno.

Na platou ispred šehidskog-spomen obilježja, prigodnim riječima prisutnima se obratio Fadil Seferović predsjednik Vijeća MZ Sapna koji je istakao značaj ovog događaja kao prethodnice kasnijih dešavanja i organizovanja mještana ovih prostora za odbranu od nadolazeće agresije.

Prisutnima se obratio i općinski načelnik Zudin Mahmutović koji je i nakon 30 godina od ovog događaja, pozvao Bošnjake na oprez i jedinstvo jer trenutna situacija uveliko podsjeća na onu iz 1992. godine.

Poslušajte prilog:

Najnovije

spot_img