Obilježena 29. godišnjica osnivanja Prve muslimanske podrinjske brdske brigade u Kladnju

Preporučujemo

U Kladnju je u prisustvu preživjelih boraca, predstavnika Općine Kladanj, kao i bošnjačkih predstavnika u bh. entitetu RS, obilježena 29. godišnjica osnivanja Prve muslimanske podrinjske brdske brigade.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić.

– Naša je obaveza da prenosimo novim generacijama istinu o našoj herojskoj i viteškoj borbi i odbrani od agresije sa istoka i zapada na Bosnu i Hercegovinu – rečeno je iz kabineta potpredsjednik bh. entiteta RS.

Riječ je o brigadi kroz koju je prošlo više od 4.600 boraca, uglavnom prognanika iz Podrinja. Iako je važila za jednu od materijalno najsiromašnijih brigada Drugog korpusa, ostat će upamćena po hrabrosti njenih boraca, od kojih je njih osam odlikovano najvećim vojničkim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”, dok su dvojica nosioci priznanja “Srebreni štit”.

Obilježavanje godišnjice osnivanja brigade bila je prilika da se preživjeli učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, sjete svojih 98 poginulih saboraca, među kojima je i njihov komandant Bećir Mekanić.

U čast obilježavanja godišnjice formiranja Prve muslimanske podrinjske brdske brigade u Kladnju je upriličena i svečana akademija.

Ramiz Salkić, u svom obraćanju prisutnima je kazao da trebaju biti ponosni na svoju časnu borbu, jer vojno i političko rukovodstvo Armije Republike Bosne i Hercegovine nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid.

– Naša je obaveza da budemo ustrajni u našoj borbi za istinu i pravdu. Baš kako smo bili ustrajni tokom odbrane od agresije na našu domovinu braneći dobro i pozitivne vrijednosti bosansko-hercegovačkog društva – poručio je. 

Dodao je da borci Prve muslimanske podrinjske brdske brigade su svojom viteškom borbom pokazali kako se brani domovina. Naša borba se nastavila u procesu povratka i reintegracije Bosne i Hercegovine.

– Danas pripadnici ove brigade širom Podrinja su ponovo u mirnodopskim uslovima čuvari ideje jedinstvene i cjelovite jedine nam domovine Bosne i Hercegovine. Budimo ponosni na našu časnu borbu, jer naše vojno i političko rukovodstvo Armije Republike Bosne i Hercegovine nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid. Naša je obaveza da prenosimo novim generacijama istinu o našoj herojskoj i viteškoj borbi i odbrani od agresije sa istoka i zapada na Bosnu i Hercegovinu – rekao je Salkić. 

Poručio je da pripremaju nove generacije da budu spremne braniti sebe, svoju porodicu, svoj dom i domovinu, jer to neće niko uraditi za njih kada to bude trebalo u budućnosti.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img