Obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu

Preporučujemo

U povratničkom naselju Pirići kod Bratunca jučer je, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida u tom gradu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona koji je organizator današnjeg obilježavanja, kazao je da je u periodu od 1992. do 1995. godine na tom području poginulo oko 200 osoba, a neki od stanovnika su odvedeni u logore koji su se nalazili na području opštine Bratunac.

– Ovo je zemljoradničko mjesto, i prije rata je bilo 101 kuća sa 504 stanovnika. Sada imamo nekih 15 kuća koje su obnovljene. To dovoljno govori šta su uradili stanovnicima. Dužni smo prenijeti mlađim generacijama istinu o svemu što se desilo i ne smijemo zaboraviti naše borce iz sela Pirići – rekao je Hasanović.

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo, koji je prisustvovao obilježavanju, poručio je da nedužne žrtve neće biti zaboravljene te da današnja manifestacija predstavlja sjećanje i istovremeno poziv na suživot.

-Sve poruke odavde treba da se čuju do Beograda i Zagreba, jer nema nijedne ružne i uvredljive riječi. Ova manifestacija predstavlja kulturu sjećanja, življenja i suživota. Ovo se neće zaboraviti i ne smije – istakao je Lendo.

Obilježavanju je prisustvovao i potpredsjednik entiteta RS-a Ćamil Duraković, koji je također kazao da oni koji su ubijeni za slobodu naroda nikad ne smiju biti zaboravljeni.

– Postoje ljudi koji ovdje žive nakon svega i srce mi je kao cijelo Podrinje kad vidim ovu omladinu koja je prisutna. Vi ste garant da se ovo neće zaboraviti i da ćete širiti poruke koje će imati za cilj da se nikad i nikome ne ponovi ono što je nama – naglasio je Duraković.

Danu sećanja na žrtve genocida u Bratuncu prisustvovali su i delegat u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić, predstavnici Vlade TK, kao i udruženja iz Srebrenice i Bratunca.

U naseljima Pirići, Sikirići, Poloznik i Lokva u protekloj agresiji ubijeno je 194 civila.

Današnjem obilježavanju prisustvovali su i učenici iz Živinica kojima je održan historijski čas o svemu što se desilo u periodu 1992-1995. godine.

Najnovije

spot_img