Novi udar na mljekare: Najavljene niže otkupne cijene mlijeka

Preporučujemo

Mljekari sa područja Tuzlanskog kantona izrazili su nezadovoljstvo na odluku otkuplijivača da se od aprila smanje otkupne cijene mlijeka.

Kako ističu iz Udruženja proizvođača mlijeka u Tuzlanskom kantonu kao razlog za ovu odluku otkupljivači navode smanjenje cijena goriva i mineralnih đubriva. Ukoliko se ne pronađe rješenje ovog problema farmeri su odlučni da mlijeko neće davati u otkup.

“Mineralno đubrivo jeste pojeftinilo za 30 posto, kao i gorivo, ali imamo sjemenski materijal koji je otišao za 70 posto, herbicide koji su otišli za 50 posto što će se na kraju izbalansirati i imat ćemo stanje kao i prošle godine. Mi smo tražili veću otkupnu cijenu mlijeka, jer ulazimo u razdoblje kada je farmeru najviše potrebno novca, sada od aprila, pa do avgusta, međutim oni su nama najavili pojeftinjenje za april  pet feninga i za maj pet feninga što je neuslovno i neargumentovano” istakao je Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka TK.

“Mi smo i sa ovom postojećom cijenom koja se kretala zadnja dva mjeseca od 0,80 do 0,90 feninga bili na ivici da li da nastavimo ili da prekinemo sa ovim radom, Tako da sad kad smo čuli za ovo smanjenje cijene mlijeka, to će sigurno ubrzati ovo naše razmišljanje da će većina farmera početi rasprodavati te krave i prestati se baviti ovom proizvodnjom” kaže Merim Zenunović, farmer iz Živinica.

(RTV GD/RTV Slon)

Najnovije

spot_img