Novi mural krasi zgradu Osnovne škole “Teočak”

Preporučujemo

Neformalna grupa mladih učenika osnovnih škola iz Teočaka i Ugljevika, na čelu sa teočanskim umjetnikom Samidom Velagićem, uradila je mural u dvorištu Osnovne škole “Teočak”, u povodu obilježavanja  21. maja, Međunarodnog dana kulturne različitosti.

Ovaj teočanski umjetnik, član Koalicije za borbu protiv mržnje “Društvo bez predrasuda“, ljubav prema bojama i platnu njeguje još od ranog djetinjstva. Ozbiljnije se slikarstvom bavi zadnjih osam godina.

Kroz slikarstvo se izražava koristeći razne tehnike,  od ulja na platnu do akvarela, tuša i kolaža.

Međutim, kako i sam navodi , poseban izazov i zadovoljstvo su mu izrada murala.

Koordinator projektnih aktivnosti, Enes Avdičević, ističe da su članice i članovi vijeća mladih kroz on-line radionice i umjetnost izrazili razmišljanja o različitim temama poput toga kako vide process pomirenja, uvažavanje, različitosti, kreativnijeg izgleda škole, važnost promovisanja knjige, razvijanja čitalačkih navika, ali i kreirali još jednu šarenu površinu koja će se izdvajati iz gradskog sivila.

Oni su primjer i drugim mladima u ovoj državi da može zajedno da se kreira i stvara kroz umjetnost ili kroz neku drugu oblast.

“Murali  trebaju imati interakciju sa publikom, iskreno se nadamo da će građani, posebno učenici osnovnih i srednjih škola, prolazeći pored murala čitati poruke sa zida”, kazao je Avdičević.

Naglasio je  da u narednom periodu planiraju nastaviti izradu murala, da su neke skice već spremne i da će osim lokacija u Centru murale raditi i u drugim naseljenim mjestima na području Teočaka.

Mural je postavljen na zgradi Osnovne škole Teočak , a sudionici se nadaju da će mladi zastati, pogledati i pokušati shvatiti pouku.

Najnovije

spot_img