Nezuk: Upriličeno postrojavanje preživjelih veterana 28. divizije Armije Republike BiH

Preporučujemo

Centralna manifestacija okupljanja preživjelih veterana 28. divizije Armije Republike BiH Srebrenica i javna tribina na temu “Srebrenica 1995-2021.godine-Sjećanje i značaj proboja”  održana je večeras u Nezuku.

Pored učesnika ovogodišnjeg Marša mira tribini su prisustvovali učesnici proboja iz jula 1995. godine, potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, ratni komandanti Naser Orić i Šemsudin Muminović, premijer TK Kadrija Hodžić i ministar za boračka pitanja u Vladi TK Fedahija Ahmetović, načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović, kao i predstavnici boračkih saveza sa područja našeg kantona.

U svom obraćanju predsjednik pododbora za Marš mira istakao je da je sve spremno za sutrašnji polazak učenika, te je pozvao sve one koji će učestvovati na Maršu da se pridražvaju kodeksa ponašanja i da uvijek imaju na umu da je put Nezuk-Potočari natpoljen šehidskom krvlju.

Posebno emotivno obraćanje imala je doktorica Fatima Klempić, koja je preživjela proboj jula 1995. godine. Prisjetila se puta pakla i svega onoga što je preživjela na tom putu, kazavši da se sjeća skoro svakog momenta sa tog puta i da je te emocije i danas prate.

Prisutnima se obratio i komandat 28. divizije Armije RBiH Naser Orić. Kazao je da su borci Armije RBiH heroji i u ratu i miru, dodavši da su istinu o svojoj časnoj borbi dokazali i pred sudovima, te da se nisu u sudnicama bili kukavice odnosno plakali kao komandatni i generali koji su bili na suprotnim stranama.

Snimak ove manifestacije pogledajte večeras u programu RTV Glas Drine.

Učesnici ovogodišnjeg Marša mira kreću sutra iz Nezuka na trodnevno pješačenje prema Potočarima.

Najnovije

spot_img