Na 8. mart predstava ‘’Bosanska kraljica’’ zatvara humanitarnu akciju Teatra kabare Tuzla

Preporučujemo

‘’Bosanska kraljica’’ autorice Marice Petrović humanitarno će se izvesti na sceni Teatra kabare Tuzla 08.03.2018. godine s početkom u 19 30. To će biti njeno 27. izvođenje pred publikom.

Monodramu ‘’Bosanska kraljica’’ režirao je cijenjeni Vlado Kerošević. Ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje mr. umjetnosti Ivana Milosavljević. Ovo je ujedno i praizvedba teksta domaćeg autora i plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih festivala kako takmičarskih tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija kao i nagradom Kesten na 2. KESTENBURG-u 2017. Banja Luka i dr.

Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju po štetu same sebe i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti. Oživljavajući njen život, buđenjem iz legende, svjedoci smo njene snage, vjere, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Njen životni put je bio popločan mnogim preprekama ali ona nikad nije zaboravila svoje podrijetlo i do kraja svog života se borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda. U današnjem dobu nam je više no potrebna takva jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put, put na kojem smo svi jednaki po zemlji na kojoj smo rođeni.

U nastanku predstave sudjelovali su brnojni stručnjaci kao što je asistent režije dr. sc. Jasmina Čelebić-Tanović; Lejla Teskeredžić-tehnika glasa, Baisa Bakin-scenski pokret, Nermin Brković- svejtlo, Dario Antunović-suradnik u radu na songovima; Design plakata, afiše, fotografija: Boris Pejić, i Alen Matošević koji je pisao prijevod Oporuke.

Teatar kabare Tuzla je uspješno organizirao šest humanitarnih predstava za pomoć pri liječenju sedmomjesečnog dječaka Arslana Kulačića kojem je potrebno 133.000 Eura za hemoterapije i nastavak liječenja u Turskoj. Dječaku je dijagnosticiran tumor na mozgu nakon rođenja. Operisan je na UKC-u Tuzla, ali se tumor vratio.

Prikupljeni novac će biti uplaćen na račun Arslanovog oca.

Najnovije

spot_img