Ministar Ramić otvorio put u Večićima kod Kotor-Varoši

Preporučujemo

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je obišao bošnjačke povratničke zajednice u Večićima i Hrvaćanima na području općine Kotor-Varoš.

Ramić je u Večićima posjetio spomen-obilježje i pročio fatihu u znak sjećanja na 168 ubijenih Bošnjaka u ovom selu tokom agresije.

Tokom posjete Večićima federalni ministar je svečano otvorio lokalni put, koji je asfaltiran sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a neposrednu korist će imati oko 300 povratničkih domaćinstava u ovom selu.

„Samo u Hrvaćanima i Večićima trenutno živi oko hiljadu bošnjačkih povratnika. Kada tome dodamo Vrbanjce, Gariće, Šiprage, samo gradsko područje i druge mjesne zajednice, ovdje imamo jednu vitalnu povratničku zajednicu, koja garantuje opstanak multietničnosti u ovom kraju. To zaslužuje pažnju i podršku svih institucija. Povratnička zajednica je uputila zahtjev prema nama za gradnju ovog puta i taj projekat je realiziran. Snaga zajednice je u jakoj povezanosti njenih dijelova“, kazao je Ramić.

Ramić je dodao da je Ministarstvo posebnu pažnju posvetilo izgradnji putne infrastrukture u prethodnom periodu, jer je spajanje povratničkih zajednica međusobno, te sa urbanim centrima od najvećeg značaja.

„Kada nemate putnih veza, to se reflektuje na sve druge životne sfere, od obrazovanja, posla do zdravstva i kulture. Ovaj put nam jako znači, te uime povratnika u Večićima, zahvaljujemo Federalnom ministarstvu i ministru Ramiću za podršku povratnicima u ovom kraju“, kazao je Muhamed Mehmedović iz Udruženja za održivi povratak, suživot i toleranciju i Kotorvaroškoj dolini.

Ministar Ramić je posjetio i osnovnu školu „1. mart“ u Vrbanjcima, gdje se kroz razgovor sa školskim osobljem upoznao sa problemima i potrebama đaka povratnika.

Ramić se tokom posjete susreo sa predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš i udruženja povratnika u ovoj sredini, a razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, problemima i izazovima s kojima se suočava povratnička populacija, te budućim planovima i projektima Ministarstva na području ove općine.

Najnovije

spot_img