Malešević: U petak ću razgovarati s roditeljima bošnjačke djece iz Zvornika

Preporučujemo

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malašević potvrdio je da će se u petak, 9. februara razgovarati s predstavnicima roditelja bošnjačke djece iz Zvornika, koja ne idu na nastavu jer im se u školske dokumente umjesto bosanski jezik, upisuje jezik bošnjačkog naroda.

Tvrdi na neke od prethodnih razgovora nije bio pozvan, na jedan nije mogao da se odazove, kao ni onaj predviđen za sutra, a spreman je da razgovara u petak, ukoliko na to pristaju roditelji bošnjačke djece.

-I dalje sam na istoj liniji da se po ovom pitanju držim Ustava – dodao je.

Malešević je ovo rekao odgovarajući na sjednici Narodne skupštine RS-a na pitanja poslanika Koalicije “Domovina” Nedima Čivića šta će resorno ministarstvo uraditi na otklanjanju diskriminacije prema bošnjačkoj djeci.

Ukazao je da trenutno veliki broj bošnjačke djece ne pohađa nastavu, a da se resorni ministar ponaša kao da se ništa ne događa te da “vješto izbjegava susret s roditeljima ovih đaka”.

Čivić je upitao i šta se radi na otklanjanju diskriminacije prema ovim učenicima te da se traži poštivanje Ustava i Zakona o osnovnom obrazovanju RS-a.

Od 22. januara ove godine u školskim klupama nisu bošnjački učenici u područnoj školi Liplje kod Zvornika.

Iz resornog entitetskog ministarstva već duže tvrde da poštuju ustavne odrednice po kojem se u RS-u izučava “jezik bošnjačkog naroda”.

(RTV Glas Drine/FENA)

Najnovije

spot_img