Masovna grobnica pronađena u Izjumu nakon što ga je oslobodila ukrajinska vojska

Preporučujemo

Masovna grobnica s oko 440 ukopanih tijela pronađena je u gradu Izjumu nakon što su ga ukrajinske snage oslobodile od ruske vojske, rekao je policijski zvaničnik za Skaj Njuz.

Ovaj grad od ključne strateške važnosti za Ukrajinu bio je mjesecima pod ruskom okupacijom, ali je ponovo osvojen usred rastuće ukrajinske ofanzive.

Serhij Bolvinov, glavni policijski istražitelj za regiju Harkov, rekao je da će sva tijela biti ekshumirana i odnešena na forenzičko ispitivanje u sklopu velikih policijskih napora, zajedno s tužiocima i drugim istražiteljima, da prikupe dokaze o Rusima osumnjičenim za ratne zločine. 

Rekao je da su tijela pojedinačno zakopana na improviziranom mjestu.

Policija je također svjesna postojanja i niza drugih grobnih mjesta otkako su počeli da istražuju zločine koji su počinjeni u dijelovima regije Harkov koja je bila mjesecima pod ruskom kontrolom, ali su se sada vratili u ukrajinske ruke, rekao je Bolvinov.

Govoreći o geografskom prostoru grada Izjuma, glavni istražitelj je rekao da sumnja na postojanje jedne od najvećih masovnih grobnica u nekom oslobođenom gradu.

Pretpostavlja se da tijela pripadaju ukrajinskim vojnicima ali i civilima ubijenim u tom gradu. 

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img