Koalicija Pod lupom: Lokalne izborne komisije manipulišu biračkim odborima

Preporučujemo

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” predstavila je danas nalaze dugoročnog posmatranja Općih izbora 2022. u Bosni i Hercegovini za period od 25. jula do 11. septembra, koji se odnose na rad lokalne izborne administracije i poštivanje rokova izbornog kalendara, te zabilježenih i prijavljenih izbornih nepravilnosti.

U okviru posmatračke misije Koalicije “Pod lupom”, zabilježene su ukupno 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova. Najveći broj nepravilnosti, odnosno 484 zabilježena slučaja, odnose se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno. Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhe političke promocije, uz 54 slučaja rada javnih službenika u kampanji političkog subjekta.

Iz Koalicije “Pod lupom” ističu da posebno zabrinjavaju slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima. Prijavljeno je 20 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 općina i gradova. Centralnoj izbornoj komisiji BiH dosad su prijavljenja četiri slučaja. CIK bi uskoro trebao donijeti odluku po prijavama, po prvi put za ovu vrstu nepravilnosti koja je tretirana posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Postoje naznake da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u još gori oblik, sistemske korupcije. Koaliciji “Pod lupom” iz više gradova i općina dolaze prijave i postoje dokazi da lokalne izborne komisije učestvuju u manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave biračkih odbora, kao predstavnike lokalne izborne komisije.

“Napominjemo sve političke subjekte, kao i lokalne izborne komisije, da je trgovina mjestima u biračkim odborima zabranjena, kao i lažno predstavljanje u svrhu ovih manipulacija, da su predviđene rigorozne sankcije, te da Koalicija ‘Pod lupom’ prati sve odluke o imenovanju članova biračkih odbora, vrši analize i provjere prema novoj metodologiji, te neće poštediti nikoga od traženja odgovornosti za ovu vrstu izborne prevare”, poručili su iz Koalicije “Pod lupom”.

Kada je u pitanju rad lokalnih izbornih komisija, njih 35 nije javno objavilo listu članova biračkih odbora sa naznačenim političkim subjektom kojem članovi biračkog odbora pripadaju, što, ističu iz Koalicije “Pod lupom”, baca dodatnu sjenu na ovaj segment izbornog procesa. 

Tokom perioda posmatranja ukupno je uloženo deset prigovora na odluke lokalnih izbornih komisija, koje se uglavnom odnose na popunu biračkih odbora. Dodatno, polovina lokalnih izbornih komisija nije redovno održavala sjednice.

“Podaci koji ohrabruju su da je čak 14 preporuka za unapređenje izbornog procesa Koalicije ‘Pod lupom’ implementirano u izborna pravila u posljednjih šest mjeseci, i to osam kroz Pravilnik o provođenju izbora CIK-a, četiri kroz Odluku visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te dvije kroz druge provedbene akte CIK BiH. Također, nisu zabilježeni slučajevi umrlih na Centralnom biračkom spisku i nije bilo prijava o zloupotrebama glasanja putem pošte, što je dokaz da se kroz konkretna i kvalitetna unapređenja itekako mogu spriječiti izborne prevare”, kažu iz Koalicije “Pod lupom”.

Koalicija “Pod lupom” pozvala je građane i građanke da prijave sve uočene izborne nepravilnosti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05.

Građani/ke su također pozvani da se informišu o političkim strankama, kandidatima/kinjama i programima prilikom donošenja odluke za koga glasati i da iskoriste svoje pravo glasa jer je to jedini način da njihov glas ne bude zloupotrijebljen.

Iz Koalicije “Pod lupom” su poručili da će sve nalaze sa više detalja predstaviti kroz Preliminarni izvještaj o dugoročnom posmatranju Općih izbora 2022. na konferenciji za javnost 30. septembra u Sarajevu.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img