Manje novca iz dijaspore, veliki problem za BiH

Preporučujemo

U prošloj godini dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu poslala dvije i po milijarde maraka. To je za gotovo pola milijarde manje novca nego u godini prije pandemije, saopštila je Centralna banka BiH. Je li ovakav scenario prepreka za ekonomski rast?

Domaća ekonomija zavisi od dijaspore, znaju to ekonomisti, a znaju i sami građani. Iz Centralne banke BiH kažu da doznake bh dijaspore čine oko 8,5 posto ukupnog BDP-a. 2,5 milijarde maraka, koliko je od dijaspore stiglo u našu zemlju u prethodnoj godini, najmanji je iznos u posljednje četiri godine.

– Po mom ličnom iskustvu rijetko ili nikako se putovalo za BiH. Samim tim i nedolaskom dijaspore smanjen je protok novca, smanjene su doznake ali smanjen je i priliv novca koji dijaspora nosi sa sobom i troši u BiH, samim tim smanjen je i priliv sredstava u budžet BiH – kaže Samir Zametica, predsjednik Bosanskog kulturnog centra Kopenhagen.

Edin Hajder, predsjednik Saveza bh. udruženja u Danskoj, kaže da se ovo neće trenutno zaustaviti samo na ovome, jer ljudi neće baš odmah putovati ili slati novac u BiH.

– Vjerovatno će se odraziti na iduću godinu ili čak još jednu godinu iza dok se ova situacija ne stabilizira – ističe Hajder.

Prošlu godinu mnogi su već nazvali pandemijskom. Тo je godina koja je, kako kažu iz Udruženja, spriječila i putovanja i prihode u cijelom svijetu. Zbog manje novca od dijaspore, ekonomski rast Bosne i Hercegovine je ugrožen.

– To što su manje doznake od naše dijaspore je sasvim prirodno, jer dijaspora živi puno teže nego što je prije kovida živjela. To će svakako utjecati na ekonomiju u BiH jer značajan dio tih sredstava išao je u finalnu potrošnju, vrlo malo je u neku investicionu izgradnju išao i slao se onima koji jesu u BiH njihovi najdraži – navodi Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Promjenjivi uslovi dolaska u zemlju, ali i odlaska iz BiH, pandemija zbog koje su mnogi ostali bez posla, te pojedinih najava o oporezivanju novca dijaspore sa 10 posto, razlozi su zbog kojih sve manje novca stiže iz dijaspore. Ekonomisti zaključuju da bi novi zamah ekonomiji dao novac dijaspore koji bi umjesto u finalnu išao u investicionu potrošnju.

(RTV GD/ Biznisinfo.ba)

Najnovije

spot_img