Macron: Ponosam sam što ću nastaviti služiti francuskom narodu

Preporučujemo

U Francuskoj se održao drugi krug napetih predsjedničkih izbora između Marine Le Pen i Emmanuela Macrona,  a Macron je ponovno izabran za francuskog predsjednika.

Prvi veliki izazov predsjednika Francuske bit će osigurati većinu na parlamentarnim izborima koji se održavaju u junu ove godine, koja će biti neophodna ako želi implementirati planirane programe. 

Macron se večeras obratio građanima ispred Eiffelovog tornja u Parizu u svom pobjedničkom govoru. 

– Hvala vam! Nakon pet godina u kojima su se izmjenjivala sretna i teška vremena, također i u kojima je došlo do teške krize, na današnji dan većina vas je izabrala vjerovati mi i dati mi u ruke novi mandat da predsjedam našom republikom idućih pet godina – rekao je na početku obraćanja Macron.

Dodao je da nije više kandidat samo jednog tabora, “nego sam predsjednik svih”.

– Znam da su mnogi Francuzi glasali za mene kako bi blokirali krajnju desnicu. Želim im zahvaliti i reći da me njihov glas obavezuje. Znam što vam dugujem. Želim osigurati konkretne projekte za sve i želim da Francuska postane velika ekološka nacija. Radiću za pravednije društvo i jednakost između muškaraca i žena. Moramo pokazati poštovanje jer je naša zemlja toliko podijeljena… niko neće ostati po strani – rekao je u obraćanju okupljenim građanima u Parizu. 

O glasačima koji nisu glasali za njega, već protiv krajnje desnice rekao je da ima obavezu u godinama koje dolaze.

Predsjednik također kaže da “u ovoj novoj eri neće nastaviti metode iz proteklih pet godina”.

– Rat u Ukrajini pokazuje da živimo kroz tragična vremena i to znači da Francuska mora izgraditi svoje snage – podvukao je Macron.

Svoj govor završio je riječima da je ponosan što će nastaviti služiti francuskom narodu.

Nakon njegovog govora uslijedilo je izvođenje Marseljeze, francuske državne himne.

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img