Zločini nad mještanima Jusića: Ponovo zabrana objavljivanja svjedočenja

Zločini nad mještanima Jusića: Ponovo zabrana objavljivanja svjedočenja

1155
0
PODIJELI

Na suđenju Dušanu Spasojeviću za zločine na području Zvornika, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je u maju 1995. godine protjerano stanovništvo iz sela Jusići.

Svjedokinja Mirzeta Smajlović je kazala da je 27. maja 1992. granatirano selo Jusići i da su vojnici odveli muškarce, uključujući njenog supruga, svekra i djeverove.

Ona je rekla da je zatim i ženama i djeci rečeno da idu i da su dopraćene u školu u selo Malešić. U jednom trenutku, kako je navela, kroz prozor je vidjela grupu muškaraca sa rukama na potiljku.

Prema njenim riječima, kasnije je stigao autobus kojim je odvezen dio žena i djece, a za dva do tri sata došao je drugi, kojim je otišla ona s drugima. Smajlović je kazala da su dvije porodice izdvojene i ostale u dvorištu škole.

Svjedokinja je rekla da nije prepoznala nikog od vojnika i da ne poznaje optuženog Spasojevića.

Konkretnija saznanja imala je svjedokinja Nevresa Hasanović, ali je objavljivanje njenog svjedočenja zabranila predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Ćosić-Dedović.

Svjedokinja Hasanović je spomenula ime zaštićene svjedokinje “A” zbog čega je Ćosić-Dedović zabranila objavljivanje cijelog iskaza. Iz istih razloga je bilo zabranjeno objaviti svjedočenje sa prošlog ročišta, održanog 18. marta.

Tužilaštvo BiH tereti Dušana Spasojevića da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Malešiću silovao zaštićenu svjedokinju “A” 27. maja 1992. godine.

Prema optužnici, on je ušao u učionicu i izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom je silovao iza škole.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

(RTV GLAS DRINE/DETEKTOR.BA)