Podrška za kandidate PDA u MZ Sapna

Preporučujemo

Pokret demokratske akcije općinski odbor Sapna, u subotu je skupom u MZ Sapna otvorio predizbornu kapanju za predstojeće opće izbore u BiH.

Skupu kojem je prisustvovalo oko 1.000 članova i simpatizera PDA, obratili su se načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović, te kandidati na listama PDA općinskog odbora Sapna i susjednih općina Kalesija i Teočak.
Načelnik Mahmutović govorio je o brojnim projektima koje je ekipa okupljena oko ideje PDA BiH realizovala na prostoru općine Sapna, te naglasio da je nakon dugo vremana u posljednje četiri godine, odnosno od kako naš predsjednik PDA Sapna Senad Alić obnaša dužnost predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona, Sapna konačno progledala, jer su se zahvljujući njemu realizovali brojni projekti vrijedni više miliona konvertibilnih maraka.
Skupu se obratio i Fetah Hujdur, kandidat PDA za Skupštinu tuzlanskog kantona iz susjedne općine Kalesija, koji je posebno pohvalio rad administracije Općine Sapna, koja je prema Vladi TK-a, kandidovala brojne kvalitetne projekte u vrijednosti od nekoliko miliona KM a koje je Vlada prepoznala i u većini slučajeva pomogla u njihovoj realizaciji.
Kandidat PDA OO Sapna za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH Fedahija Ahmetović i aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća Sapna, govorio je o razlozima osnivanja Pokreta demokratske akcije BiH i jedinstvenom stavu kompletnog sapanjskog rukovodstva, vjećnika i zvaničnika bivše stranke da se priključe novom političkom pokretu, Pokretu demokratske akcije BiH i ideji predsjednika Mirsada Kukića o ravnomjernom razvoju svih lokalnih zajednica, kantona i regija koja u Sapni već daje svoje rezultate.

Ovacijama prisutnih propraćeno je obraćanje Senada Alića aktuelnog predsjednika Skupštine TK, predsjednika Povjereništva PDA TK i PDA OO Sapna, te nosioca liste PDA BiH za Skupštinu Tuzlanskog kantona.
Predsjednik Alić se prije svega zahvalio građanima općine Sapna na dosadašnjoj podrški a zatim naglasio da Tuzlanski kanton, kao i općina Sapna nisu zaslužili da se politike vođene iz Sarajeva ophode prema nama onako kako su se do sada ophodile. Dvadeset godina, dajemo podršku poslanicima na federalnom i državnom nivou, ministrima i premijerima a da za uzvrat ne dobijamo ništa. Razišli smo se zbog ekonomskih razloga, zato što smo tražili ravnomjernu raspodjelu prihoda od Uprave indirektnog oporezivanja, zato što smo trenutnom raspodjelom oštećeni za 22 miliona KM na godišnjem nivou, koji su mogli biti usmjereni u razne projekte u privredi, zdravstvu, boračkoj populaciji, socijalno ugroženim kategorijama…
Tako je i općina Sapna oštećena za više od 200.000 KM godišnje, koje bi se mogle iskoristiti za realizaciju najmanje dva projekta putne infrastrukture ili neki drugi projekat.
Sarajevske politike spriječile su ravnomjernu raspodjelu i prema ostalim kantonima u Federaciji BiH, pa imamo slučaj da su plaće uposlenika u Sarajevskom kantonu, dječiji doplatak, naknade majkama porodiljama i druge naknade socijalnog karaktera, dva do tri puta veće nego u ostalim kantonima.
Zbog toga je osnovan Pokret demokratske akcije, koji je narodni pokret, pokret političkog centra, otvoren za sve građane i za sve one koji žele da napravimo društvo jednakih šansi. Takvo društvo podrazumjeva isti ekonomski razvoj i isto vrjednovanje u čitavoj državi BiH. U ratu su nas gledali kao subjekat, kao narodne heroja a u miru kao napušteni objekat, mi u Sapni nismo se u ratu borili za ovakav odnos politike iz Sarajeva prema nama.
PDA zajedno sa koalicionim partnerima obnaša vlast u Tuzlanskom kantonu i mi ćemo to nastaviti i nakon 7. oktobra jer ćemo pobjediti na predstojećim izborima.
Ekipa okupljena oko ideje PDA BiH, na prostoru općine Sapna je u proteklom periodu realizovala više projekata nego što smo planirali a naši politički protivnici građanim općine Sapna prodaju maglu. Svi su oni već dugo politički aktivni i neka građanima kažu šta su to oni uradili, koji projekat su realizovali. Mi nismo ništa obećali a da to nismo ispunili, zato je naš slogan “RAD I ODGOVORNOST”.
Naša obaveza je jačanje kantona i ravnomjeran razvoj lokalnih zajednica. Moramo obezbjediti da i ove male općine postanu razvijene i samoodržive, da imamo kompletnu infrastrukturu i da naši građani imaju sve usluge na prostoru općine Sapna.
Svoje obraćanje predsjednik je završio i jednom anegdotom kazavši kako je gledao predstavljanje kandidatkinje jednog od političkih protivnika, koja je kazala kako će ona i njena stranka ukoliko pobjede na izborima, završiti regionalni put Sapna – Priboj. Trebala se bar u medijima informisati da smo mi već obezbjedili sredstva i potpisali ugovor za izvođenje radova za kompletan završetak tog puta, poručio je Alić koji je ispraćen ovacijama prisutnih.

SAOPĆENJE PDA SAPNA

Najnovije

spot_img