Općina Sapna ugovorila izvođenje radova interventnog djelovanja na klizištima (FOTO)

Preporučujemo

Tokom i nakon trajanja elementarnih nepogoda iz maja 2014. godine, na teritoriji općine Sapna regisrovano je oko 400 klizišta. Procjenjena vrijednost sanacije nastalih klizišta iznosi više od 16 miliona konvertibilnih maraka.Zahvaljujući aktivnostima općinske administracije, klizišta koja su najviše ugrožavala stambene objekte ili putne komunikacije su uspješno sanirana ali je još uvjek veliki broj klizišta čija sanacija zbog nedostatka finansijskih sredstava nije u mogućnosti da se realizuje.

U prethodnom periodu sanirano je desetine prioritetnih i najopasnijih klizišta za koje su utrošena sredstva u iznosu od oko 1,1 milion konvertibilnih maraka. Za još nekoliko najvećih klizišta urađena je projektno-tehnička dokumentacija te su kod vladinih i nevladinih organizacija podnesene aplikacije za njihovu sanaciju za što je neophodno obezbjediti sredstva u iznosu od oko 900.000,00 KM. Također, općina je angažovala stručno lice za opservaciju većih klizišta sa prijedlogom daljih aktivnost i procjeneneophodnih sredstava zainterventno djelovanje.

Glavna mjera prevencije je eliminisanje faktora nastanka klizišta, odnosno odvodnja terena sklonih ovoj pojavi.

Kako bi prije većih padavina spriječili reaktiviranje nekih klizišta i ugrožavanje stambenih objekata i putnih komunikacija, Općina Sapna je ugovorila izvođenje radova interventnog djelovanja na klizištima u MZ Vitinica, naselje Jukići i u Baljkovici.

Radove interventnog dijelovanja na klizištima izvodi sapanjsko preduzeće d.o.o. „ENIKS-NERI“ a vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 4.000,00 KM.

Interventni radovi sastoje se od prokopavanja i izrade drenažnih kanala te postavljanja šipova kako bi se spriječilo ponovno reaktiviranje navedenih klizišta.

Najnovije

spot_img