Lideri HDZ i SDA: Koalicija u martu

Lideri HDZ i SDA: Koalicija u martu

92
0
PODIJELI

U centrali SDA u Sarajevu održan je sastanak delegacija ove stranke i HDZ-a BiH, a predvodili su ih stranački predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Nakon sastanka medijima su se obratili lideri stranaka, koji su istakli kako se na sastanku govorilo o uspostavljanju nove vlasti na federalnom i državnom nivou.

– Mislim da smo napravili još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima. Na kantonalnom nivou je to već krenulo, mislim da ćemo uskoro imati kompletiran i ovaj dio bošnjačkog dijela te koalicije – kazao je Izetbegović.

Nakon odluka SDP-a u prošlu subotu, naglašava, otvoren je prostor da se od ostalih stranaka iz bošnjačkog izbornog tijela napravi taj dio u sljedećih desetak dana.

– Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta već imati definisane koalicije – dodao je lider SDA.

– Poseban detalj je bilo i konstituisanje novog saziva Doma naroda u Federalnom parlamentu i cijenimo da bi mogli već u prvoj polovini iduće sedmice mogli imati konstituisan Dom naroda tako da bi se mogao usvojiti budžet i kroz njega konstituisati i Dom naroda na državnom nivou – dodao je Izetbegović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pojašnjava da je danas razgovarano o saradnji dvije stranke, evroatlantskom putu BiH i uspostavljanju vlasti.

– Što se tiče saradnje dvije stranke, procjenjujemo da je ona nužna za bolje odnose u BiH, za napredak i očuvanje BiH, i da na tom trebamo zajedno raditi jer bojim se da je napravljena jedna velika šteta u zadnjih godinu i po – dvije dana, upravo u saradnji dvije stranke, pa se to pomalo prenese nekad i na predstavnike dva naroda u cjelini – ističe Čović.

Ocijenio je da uspostavljanje vlasti na nižim nivoima ide pristojno ili dosta dobra, i da se lagano ponovo vraća jedno povjerenje.

– Što se tiče Savjeta ministara, naše je uvjerenje da to moramo uraditi odmah, da nema nijednog razloga i bilo kakvih potreba za uslovljavanje bilo koga, jer to ide na štetu svih nas. Uslovljavanje na tom nivou ovih partnera nećemo daleko stići. Tako da, duboko vjerujem da što prije imenujemo mandatara za Savjet ministara, dobićemo onaj neophodni mjesec dana da se čitav posao završi – istakao je Čović.

Naglasio je preznačajnim formiranje vlasti na nivou FBiH.

– Čim CIK BiH da konačnu odluku, objavi se, kako to već priliči, u službenim glasnicima, a svakako sam siguran, ako to neće biti u dva dana iduće sedmice, da će biti do kraja iduće sedmice, da ćemo imati uspostavljen Dom naroda FBiH i izabrane predstavnike u Dom naroda države i usvojen budžet i zakone koji ga prate – dodao je Čović.

(RTV GD/RTV BN)