Korak ka zatvaranju kolektivnog centra u Mihatovićima: U Tuzli počela gradnja zgrade sa 66 stanova

Preporučujemo

U tuzlanskom naselju Solina danas je počela gradnja zgrade sa 66 stanova u kojoj će biti smještene osobe koje sada žive u kolektivnom centru Mihatovići.

Objekat vrijedan skoro četiri miliona maraka, samo je dio velikog projekta “CEB II”, koji ima za cilj zatvarenje 121 kolektivnog centra u BiH u kojima živi čak 7.200 ljudi.

Početak građevinskih radova ozvaničili su državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

– Naš je cilj da svi kolektivni centri budu zatvoreni do kraja 2020. godine. Od 156 kolektivnih centara u BiH, koliko smo imali od rata na ovamo, zatvorit ćemo 121, izgradnjom 82 zgrade u 45 općina širom naše zemlje – rekla je ministrica Borovac.

Inače, projekat “CEB II” vrijedan je 120 miliona maraka, a samo u Federeciji BiH gradit će se 58 zgrada u 28 općina i gradova.

– Samo u Tuzli u dvije zgrade, jedne u Miladijama koja se već gradi, te ove koju počinjemo graditi u Solini, imat će 156 porodičnih stanova čija je vrijednost oko 10,5 miliona KM. Za zatvaranje svih kolektivnih centara, bit će nam potrebno još projekata, ali se nadam da ćemo uz izdvajanje novca iz budžeta, do kraja 2020. godine uspjeti zbrinuti sve stanovnike kolektivnih centara – rekao je federalni ministar Ramić.

Gradonačalnik Tuzle Jasmin Imamović istakao je da je ovom gradu cilj izgradnja 226 stanova.

– Kada je u pitanju kolektivni centar Mihatovići steći će se uslovi da se 500 stanovnika useli. Ostaje još 29 porodica i osam samaca u Mihatovićima, koje treba zbrinuti, što znači da mi nastavljamo tragati za sredstvima i projektima – rekao je Imamović.

On je izrazio zadovoljstvo što su projekte izgradnje u Miladijama i Solini dobile tuzlanske firme “Tehnograd Company” i “Tom Cat”.

Rok za itgradnju objekta u Solini je 420 radnih dana.

(RTV Glas Drine/Faktor)

Najnovije

spot_img