Konvoj sa migrantima vraćen na područje Kantona Sarajevo

Preporučujemo

Autobusi s migrantima koji su jutros iz Sarajeva krenuli prema izbjegličkom centru u Salakovcu zaustavljeni su jutros bez objašnjenja na području Konjica, nakon čega su vraćeni na Ivan Sedlo na ulazu u Kanton Sarajevo.

Pojedini mediji objavili su da je dierktor MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izdao naredbu da se autobusi s migrantima ne dozvoli prolaz u ovaj kanton. U MUP-u HNK nisu htjeli komentarisati ove navode.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH za BHRT je rečeno da konvoj sa migrantima neće biti vraćen u Sarajevo, ali još nije poznato gdje će ljudi biti upućeni.

Migrantsko šatorsko naselje u parku ispred sarajevske Vijećnice evakuisano je rano jutros, kada je prema Mostaru krenuo konvoj autobusa s 269 migranata, među kojima 18-ero djece.

Oni su trebali biti smješteni u Centru za azilante i izbjeglice u Salakovcu i drugim objektima iste namjene. Kako javlja reporterka BHRT-a, u Centar su upravo stigli predstavnici UNHCR-a.

Akcija izmiještanja šatorskog naselja, koju su nadgledali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i zaposleni iz Službe za odnose sa strancima, počela je jutros u 5 sati, a prvi autobusi ukrcani su sat kasnije. Incidenata nije bilo.

Najnovije

spot_img