Autobusi sa migrantima konačno stigli u Salakovac

Preporučujemo

Migranti iz improviziranog šatorskog naselja preko puta sarajevske Vijećnice koji su jutros krenuli iz Sarajeva konačno su stigli u Izbjeglički centar u Salakovcu.

Podsjećamo, migranti su nekoliko sati proveli na području Konjica jer im MUP HNK nije dozvolio ulazak na teritoriju ovog kantona.

Edin Denjo, voditelj Centra u Salakovcu kazao kako je 270 migranata stiglo.

“Oni su sad u nadležnosti Ministarstva sigurnosti i njihovi službenici će uraditi njihovu registraciju. Nakon toga dobijaju status tražioca azila. Sve je spremno, tu su i predstavnici Crvenog križa koji će im pripremiti lanč paket, a bit će obezbijeđeni i ostali obroci”, kazao je Denjo.

Izbjeglički centar u Salakovcu postoji već osamnaest godina i sada se privremeno pretvara u prihvatni centar za tražioce azila. Sastoji se od osam objekata i kapacitet mu se procjenjuje na blizu 290 mjesta. Polovina centra tretira se kao Centar za readmisiju naših građana iz drugih zemalja, a u drugom dijelu centra već je smješteno četrdeset osoba s Kosova, iz Makedonije, Moldavije i drugih zemalja koje imaju priznati status izbjeglica.

Denjo je kazao kako su ovo vanredne okolnosti, te da će izbjeglice koje su tu već biti premještene u jedan objekt, a da će ostalih sedam biti rezervisano za pristigle migrante.

Razgovarali smo s ljudima iz okolnih naselja mostarskog Gradskog područja Sjever koji su kazali da nemaju nikakvih problema s dolaskom migranata u njihovu blizinu.

“I ranije je bilo sličnih ljudi ovdje, postoji određeni strah, ali to je normalno”, kazali su nam.

(RTV Glas Drine/klix)

Najnovije

spot_img