Konaković: Vratili smo Bosnu i Hercegovinu za sto gdje se o nama odlučuje

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas da je institucija na čijem je čelu uspjela u proteklih 12 mjeseci doći na sve važne adrese više puta, kako bi Bosnu i Hercegovinu vratili “za sto gdje se o nama odlučuje i prevenirali bilo kakve dezinformacije različitih interesnih centara”.

Konaković je na godišnjoj konferenciji za medije naveo da je ostvareno 11 službenih posjeta ministara vanjskih poslova u BiH za 12 mjeseci, te da je održano više od 130 sastanaka s visokim stranim zvaničnicima.

Istakao je da je BiH značajno približena članstvu u Evropskoj uniji (EU), posebno kad je u pitanju usklađivanje vizne politike sa EU što je imperativ iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Konaković je naveo da su Ujedinjeni Arapski Emirati, Iran i Argentina ukinuli vize bh. građanima čime je, kako je rekao, bh. pasoš dobio na vrijednosti. 

Dodao je da je posebno ponosan na uspješnu evakuaciju bh. državljana iz Gaze što nije uspjelo ni nekim velikim svjetskim silama, te da je pokrenuta procedura evakuacije četiri porodice iz Sudana.

Konaković je poručio vlastima Srbije da ih njihovi postupci vode u međunarodnu izolaciju zbog slučajeva poput zadržavanja glumca Feđe Štukana i pjevačice Selme Bajrami. Poručio je da Bosna i Hercegovina neće uzvraćati istom mjerom jer, naglasio je Konaković, poštuje svačiju slobodu govora.

Potvrdio je pojedine medijske navode da je Ministarstvo kupilo vozilo u kojem se on vozi za 130.000 KM, te da je to učinjeno kroz transparentan i javan proces.

U vezi pisma koje je dobio od šefa kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović o  glasanju ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, Konaković je rekao da ne može biti kompromisa o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju niti o apsulutnom usklađivanju BiH sa stavovima EU.

Najavio je da u narednom periodu planira posjetiti Dansku, Nizozemsku i Njemačku, koje su iskazale skepticizam o članstvu BiH u EU kako bi im predstavio nove informacije o procesima u našoj zemlji.

Podsjetio je da je u Ministarstvu zatekao zapušteno stanje i brojne neregularnosti, od kojih su neke proslijeđene nadležnim tužilaštvima.

Konaković je pojasnio da je u odnosu na važeću sistematizaciju u Ministarstvu nedostajalo oko polovine potrebnih kadrova, što su nadomjestili povratkom dijela osoblja iz DKP mreže. 

Dodao je da je po prvi put u BiH upućen u proceduru Zakon o ministarstvu vanjskih poslova BiH, te najavio skoro pokretanje e-portala u čitavoj DKP mreži i online apliciranja za bh. vize, te nove stranice Ministarstva i portala za ekonomsku diplomatiju.

(RTV GD/Fena)

Najnovije

spot_img