Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Harisa Haračića optuženog za ubistvo supružnika Džuzdanović u Teočaku

Preporučujemo

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine danas je održana sjednica Vijeća na kojoj je razmatrana presuda Kantonalnog suda u Tuzli kojom je optuženi Haris Haračić proglašen krivim za kvalificirani oblik ubistva i pokušaja ubistva u noći 23. decembra 2020. godine na području općine Teočak.

Kantonalni sud u Tuzli je 14. juna 2023. godine Haračiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 30 godina. Supružnici Hajrija i Mujo Džuzdanović su u ovom napadu zadobili 54 ubodne rane po cijelom tijelu od čega najviše u predjelu glave, kao i brojne druge povrede.

Od posljedica povređivanja 73-godišnja Hajrija je preminula u UKC-u u Tuzli nekoliko sati nakon događaja, dok je njen suprug 77-godišnji Mujo Džuzdanović tada teško povrijeđen. Mujo je preminuo dvije sedmice nakon napada.

Federalna tužiteljica koja zastupa žalbu Tužilaštva TK zatražila je strožiju kaznu za optuženog Haračića, istakavši da je optuženi ispoljio naročito bezobzirno ponašanje i surovost. Dvoje nastradalih bili su starije osobe, nemoćne da pruže otpor. Nakon toga, navela je, optuženi je otišao svojoj kući i pokušao prikriti tragove.

Branilac optuženog, tuzlanski advokat Bakir Hećimović predložio je da se presuda ukine i vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje zbog bitnih povrede odredaba krivičnog postupka, te pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Otac optuženog Hajrudin Haračić kazao je da je u svojoj žalbi detaljno izložio zajedno s Instituitom za medicinsko vještačenje iz Novog Sada sve detalje ovog slučaja i njegovog sina Harisa.

– Posebno bih htio da istaknem, ja sam specijalista urgentne medicine, radim 30 godina, zbrinuo sam 56.000 povreda tokom rata u Teočaku, ali nisam vidio nigdje da osoba može zadati nekome 57 uboda jednoj osobi, a da na tim osobama nema nijedne kapi njegove krvi. Od kuće Džuzdanovića do naše kuće bio je potok krvi, dakle, radilo se o teškim povredama arterija na oba dlana i sam sam lično zbrinuo te povrede kod mog sina, također napominjem da na mom sinu Harisu Haračiću nema nijedne kapi krvi od žrtava kojima su nanesene povrede. Ima na desnom rukavu trag krvi, ali to je nastalo kada je pokušao da pruži pomoć žrtvama, dakle on je nastojao da pruži pomoć žrtvama – kazao je Hajrudin Haračić.

Pouka svim ostalima

Žalbe su uložili i djeca ubijenih Nermin i Nermina Džuzdanović.

– Ostajem kod svoje žalbe i tražim maksimalnu kaznu za ovaj  monstrozni zločin. Da ovaj zločin koji se desio u jednom malom mjestu bude pouka svim ostalim bez obzira o čijem se djetetu radi, da postoji kazna i da neko mora platiti za to sve – kazala je Nermina Džuzdanović.

– Tražim od vas kao Sudskog vijeća da se stavi tačka na ovaj predmet i da se potvrdi presuda koja je izrečena od  Kantonalnog suda Tuzla s tim da se izmijeni kazna i dosudi maksimalna kazna da ovo bude nauk budućima koji bi možda učinili ovakvo djelo. Svako ko je punoljetan, treba da odgovara za počinjeno krivično djelo – kazao je Nermin Džuzdanović.

Vijeće će naknadno donijeti odluku.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

FOTO: Dnevni Avaz

Najnovije

spot_img