Ko je odgovoran za poskupljenja?

Preporučujemo

Poskupljenja izazvana usvajanjem Zakona o povećanju akciza na gorivo vidljiva su već mjesec dana nakon primjene Zakona. Građani negoduju, a političari koji su glasali za usvajanje akciza odgovornost za poskupljenja pokušavaju da prebace na trgovce, javlja RTVBN.

Gorivo, plin, gradski i prigradski prevoz su poskupjeli. Građani tvrde da polako raste i cijena voća, povrća, ali i ostalih proizvoda. Oni koje smo anketirali u Sarajevu i Istočnom Sarajevu kažu da je poskupio i hljeb. Poskupljenja se osjete, jer su plate male i ne povećavaju se već godinama.

I dok građani poučeni ranijim iskustvima nisu iznenađeni što je došlo do lančanog poskupljenja, oni koji su glasali za povećanje akciza na gorivo prave se ludi.

“Dobro je što smo usvojili povećanje akciza na gorivo, jer će to pokrenuti investicioni ciklus u cijeloj BiH”, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i poziva inspekcijske organe da sankcionišu neopravdano povećanje cijena ostalih proizvoda.

Delegat HDZ-a 1990. u Vijeću naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž kaže da je bilo realno očekivati blago poskupljenje ali, kako ističe, nije bilo opravdano i logično očekivati ovakve poremećaje i takav skok cijena.

“Ne pravite se naivni”, odgovara šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević i dodaje da su svi znali šta slijedi nakon poskupljenja goriva, te da je SDS na to upozoravao. Pandurevićeva obećava da će nakon oktobarskih izbora uslov SDS-a za formiranje skupštinske većine na nivou BiH biti ukidanje Zakona o povećanju akciza na gorivo. U međuvremenu podržaće prijedlog kolega iz Nezavisnog bloka o ograničavanju marže na gorivo.

Kolika je trenutna marža na gorivo niko ne zna, pa zbog toga imamo različitu cijenu goriva na benzinskim pumpama. Prema nekim istraživanjima, oni koji se bave prodajom nafte i naftnih derivata kada odbiju sve troškove, poreze i akcize, na litri goriva zarađuju od 20 do 50 feninga, javlja novinar RTVBN-a.

Najnovije

spot_img