Katolici širom svijeta danas slave Uskrs

Preporučujemo

Katolički vjernici su ove godine Uskrs dočekali nešto drugačije. Bez svete mise, blagoslova hrane i mnoštva dragih ljudi zbog trenutne situacije. Ipak radost i duh ovog blagdana nije izostala i ona će se podijeliti u užem krugu porodice.

Uskrs je blagdan koji predstavlja temelj kršćanske vjere – dan kada je Isus Krist uskrsnuo i katolici vjeruju da je to dan rađanja vjere.

Uskrsom se čuva uspomena na Isusa Krista, koji je vlastitom žrtvom iskupio grijehe čovječanstva i uskrsnuo u vječni život.

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Iako je Uskrs uvijek nedjelja, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila. Naime, Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Ovaj blagdan u BiH obilježavaju uglavnom katolici, a pored gotovo univerzalnog farbanja jaja i čestitanja, postoje i mnogi domaći običaji, poput uzimanja blagoslovljene hrane, darivanja najmlađih.

Proslavi Uskrsa je prethodio post, a Uskrs se, inače pored navedenih običaja proslavlja u crkvama uz molitve i svete mise što je, nažalost, ove godine izostalo s obzirom na pandemiju koronavirusa.

Zbog trenutne situacije je zabranjeno okupljanje i kretanje kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Cilj je poštivanje mjera socijalne distance ali zajednička proslava je ipak moguća, prvenstveno se oslanjajući na tehnologiju, kako bi se spriječilo širenje virusa, ali smanjila usamljenost. Samim time, većina vjernika može organizovati virtuelno slavlje i proširiti svoj krug gostiju i porodice uz poštivanje mjera i čuvanja zdravlja.

Naša medijska kuća želi sretan i blagosloven Uskrs svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti i da ih provedete u zdravlju, sreći, miru, blagostanju i solidarnosti.

Ostajte dobro i kod kuće čuvajući svoje i zdravlje najmilijih.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img