Iz Odžaka krenuo Marš mira za Srebrenicu: Da se zlo nikada, nigdje i nikome ne ponovi

Preporučujemo

Tradicionalni Marš mira iz Odžaka do Srebrenice jutros je krenuo iz ovog grada iz Posavine.

Ove godine učestvovat će tridesetak pješaka iz Odžaka. Dio učesnika će prijeći cijeli put od 200 kilometara, dok će se drugi dio u Nezuku pridružiti tradicionalnoj koloni marša mira Nezuk – Srebrenica.

– Nije nam teško na ovakav način odati počast žrtvama. Već dugi niz godina to radimo, a prije pandemije smo imali zahtjevne rute pješačenja od Zagreba preko Vukovara do Srebrenice 2018. godine i Dubrovnik – Srebrenica 2019. godine. Pješaci su spremni i željni izazova, te se nadam da će nas zdravlje i lagan korak poslužiti kako bi se priključili koloni Marša mira u Nezuku, te 11. jula prisustvovali dženazi žrtvama genocida. 

Ova godina je posebna, tako da ćemo naš najveći praznik Bajram dočekati zajedno sa svim učesnicima iz cijelog svijeta u predjelima gdje su naši šehidi ostavili svoje živote. Pored redovnih aktivnosti odavanja počasti žrtvama Srebrenice, ali i Vukovara, prisutni smo na većim obilježavanjima stratišta gotovo svih naroda diljem države. Želimo na ovaj način skrenuti pažnju na stradanja kako se zlo nikada, nigdje i nikome ne bi više ponovilo – kazao je Nihad Alić, predsjednik udruženja “Koraci mira Odžak”.

Inače, Odžak koji je prošao golgotu stradanja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu ima poseban senzibilitet prema stradanju Srebrenice i Vukovara, tako da se oba događaja obilježe marševima mira, a simbolično na ulazu u grad postavlja se cvijet Srebrenice u julu, a simbol tornja Vukovara u novembru mjesecu kako bi se ukazalo na užasne posljedice agresije i rata na našem prostoru da se nikada više ne bi ponovilo.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img