Inzko: Ako ne povuku odlikovanja ratnim zločincima biće posljedica

Preporučujemo

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko komentarisao je za Al Jazeeru Balkans zahtjev NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima.

Poručio je da će vrlo rado doći u Banju Luku.

“Vrlo rado ću doći u Banju Luku da kažem šta je pogrešno u odlikovanju ratnih zločinaca”, kazao je Inzko.

Inzko je najavio da bi odbijanje zahtjeva moglo rezultirati Zakonom o zabrani negiranja genocida. Inzko je prošle godine rekao da je spreman nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida, ako ne bude usvojen do 11. jula.

“Imamo još nešto manje od tri mjeseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome da li je važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića, neke fine ljude, pisce…”, rekao je Inzko.

 “Ako se ne povuku odlikovanja sigurno će to biti posljedica”, poručio je.  

Komentarisao je i proces izbora gradonačelnika Mostara. Smatra da je ponavljanjem prvog kruga glasanja napravljen veliki korak da Mostar bude normalan grad, i poslije toliko godina ponovo dobije gradonačelnika.

“Važno je da su poništili odluku kad se glasalo javno jer to ne odgovara Statutu Grada. Meni nije važno ko je dobio koliko glasova. Ne navijam ni za koga, navijam za pravnu državu. Ako neko počinje raditi recimo kao gradonačelnik, a osnove su trule, jer nije legalno izabran, njegov rad neće imati blagoslov. Zato je važno da se sve korektno počinje, pogotovo nakon tako dugo vremena”, zaključio je.

Najnovije

spot_img