Hurtić i Halilagić o saradnji na pitanjima romske populacije i infrastrukturnim projektima

Preporučujemo

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić razgovarao je danas s premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem o saradnji u oblastima koje su u nadležnosti Ministarstva, te planiranim aktivnostima i projektima.

Nakon posjeta Goraždu, Prijedoru, Banjoj Luci i Bihaću, ministar Hurtić ovim nastavlja posjete lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini radi sagledavanja stanja na terenu, prije svega, u oblasti stambenog zbrinjavanja, infrastrukture i romske populacije.

Halilagić je zahvalio Hurtiću na inicijativi za razgovor o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su mogućnosti zajedničkog djelovanja na pitanju romske populacije i određenih infrastrukturnih projekata u TK na način udruživanja sredstava i utvrđivanja rioriteta.

“Računamo da je ovo inicijalni sastanak, a u narednom periodu trebalo da uslijedi konkretizacija projekata”, izjavio je Halilagić nakon sastanka. 

Ministar Hurtić je rekao kako obilazi cijelu Bosnu i Hercegovinu i da o realizaciji projekata u nadležnosti Ministarstva razgovara sa gradonačelnicima i općinskim načelnicima, kao i običnim ljudima. 

“Želim da svi premijeri, gradonačelnici i općinski načelnici znaju da se projekti u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice na javnom pozivu ne sklanjaju, da će biti javni poziv za Rome. Mi u ministarstvu imamo dva miliona KM za Rome, to je za obnovu kuća, za legalizaciju objekata, za obrazovanje i zdravstvo. Naravno da ćemo pokušati uraditi da oni gradovi i općine gdje žive Romi, dobiju ta sredstva. Neće se dozvoljavati više da se sredstva daju u gradove i općine gdje ne žive Romi”, istakao je Hurtić.

Kako je rekao, s premijerom Halilagićem je dogovoreno da kanton i gradovi u TK učestvuju s određenim finansijskim sredstvima i u realizaciji infrastrukturnih projekata. 

Uskoro se očekuje završetak projekta CEB 2, a ministar Hurtić je najavio i početak projekta CEB 3 koji se tiču zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja. 

“Završavamo CEB 2 projekt i velika konferencija će biti u Sarajevu. Projekt će biti završen do 30. juna. I nakon toga idemo u projekt CEB 3. Načelnu suglasnost dao je premijer Republike Srpske Radovan Višković za kreditno zaduženje za rješavanje alternativnih smještaja, a s premijerom Fadilom Novalićem sam razgovarao neformalno i on mi je dao ‘zeleno svjetlo’, ali očekujem i s njim zvaničan sastanak da i Vlada FBiH uzme kredit te da riješimo probleme najugroženije populacije. Na taj način i definitivno bi zatvorili kolektivne centre”, naveo je Hurtić.

Svoju posjetu Tuzlanskom kantonu, ministar Hurtić je nastavio sastankom sa muftijom tuzlanskim dr. Vahid ef. Fazlovićem.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img