Građanima u TK-a na raspolaganju dovoljne količine vakcina svih proizvođača

Preporučujemo

U svim domovima zdravlja u Tuzlanskom kantonu građanima su na raspolaganju dovoljne količine vakcina proizvođača Pfizer, Astra Zeneca, Moderna i Sinopharm, te građani imaju mogućnost izabrati koju vakcinu protiv COVID-19 žele da prime, rečeno je na danas na sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

S tim u vezi, članovi Tima su još jednom apelovali na građane Tuzlanskog kantona da se vakcinišu i time preveniraju obolijevanje ili teške simptome COVID-a19.

Kako je danas istaknuto, tokom protekle sedmice, od ukupno 3.141 testirane osobe, njih 909 je bilo pozitivno na korona virus, što je učešće od 28,1% pozitivnih u ukupnom broju testiranih osoba. Uz to, prošle sedmice je zabilježeno i 36 smrtnih ishoda, uz dodatnih 19 smrtnih ishoda u danima vikenda. Kako je istaknuo ministar Jurić, „od 19 osoba koje su od posljedica COVID-19 preminule tokom vikenda, njih 18 nije bilo vakcinisano“.

Podcrtano je da je i nakon jučerašnjeg sastanka sa federalnim zdravstvenim institucijama i predstavnicima Federalne i vlada drugih kantona, zaključeno da je epidemiolška situacija u cijeloj FBiH nepovoljna, kao i da proces vakcinacije nije na zadovoljavajućem nivou.

Kada je u pitanju stanje na području našeg kantona, a u pogledu provedbe novih higijensko-epidemioloških mjera rečeno je da su policijski službenici u proteklim danima kontrolisali 1.719 ugostiteljskih objekata, te usu u svim situacijama gdje je zabilježeno kršenje propisanih mjera izrečene odgovarajuće sankcije.

Najnovije