Godišnjica srebreničkog genocida prvi put obilježena u Wuppertalu

Preporučujemo

U njemačkom gradu Wuppertalu, jučer je održan “Marš mira” povodom 28. godišnjice od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Organizatori skupa, Merima Kljajić i Miralem Čerkić, rekli su da se 11. juli, kada su 1995. godine snage bosanskih Srba u Srebrenici ubile preko 8.000 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, nikako ne smije zaboraviti.

“Ne smijemo zaboraviti majke koje su izgubile sve što su imale. Žene, djevojke koje su doživile sve strahote, ne vjerujući koliko ljudski um može daleko ići u svom zlu.Danas nismo u Potočarima sa majkama Srebrenice, ali one jesu u našim srcima i mislima. Nismo tamo da zagrlimo, da uputimo riječi utjehe, da osjetimo svu bol koju Srebrenica i majke Srebrenice nose na svojim plećim već 28 godina. Zato odavde, po prvi put iz Wuppertala mi Bošnjaci, Albanci, Turci, Romi i ostali odajemo počast žrtvama, odajemo počast majkama Srebrenice i svim ženama, djevojkama koje su na svojoj koži osjetile sve strahote tog nemilosrdnog čina ” poručili su organizatori.

Osim Bošnjaka, maršu mira u Wuppertalu su prisustvovale i druge zajednice koje žive u tom gradu.

Najnovije

spot_img